Dvodnevno ročište po žalbi Amerike na izručenje Asanža

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON - U Londonu danas počinje dvodnevno ročište o izručenju osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža SAD.

Kako je najavljeno, američka vlada uložiće žalbu na odluku britanskog sudije da Asanž ne bude izručen. Vašington je tražio izručenje Asanža zbog "njegove uloge" u jednom od najvećih curenja povjerljivih informacija u istoriji. Optužen je da je doveo mnoge živote u opasnost objavljivanjem povjerljivih američkih vojnih spisa i diplomatskih depeša.

On je proveo devet godina u zatvoru ili samoizolaciji u Britaniji. Dvodnevno ročište počinje danas pred Višim sudom u Londonu. Američki tužioci uložili su žalbu na presudu britanskog okružnog suda iz januara, kojom je odlučeno da Asanž ne treba da bude izručen jer je moguće da bi mogao da izvrši samoubistvo u strogo obezbijeđenom američkom zatvoru.

Tužilaštvo će osporiti tu premisu, rekao je advokat Nik Vamos, bivši šeF odjeljenja za ekstradiciju u britanskom krunskom tužilaštvu, a sada partner advokatske Firme "Piters i Piters" sa sjedištem u Londonu. "Ono što je američka vlada sada uradila jeste da je izašla sa konkretnim uvjeravanjima o tome kako će tačno, gdje i u kom stanju biti pritvoren. Dakle, pod uslovom da se njegovo zdravstveno stanje i rizik od samoubistva nisu promijenili, onda biste pretpostavili da je vlada SAD ispunila test koji im je postavio okružni sudija u prvoj presudi", rekao je Vamos za "Glas Amerike".

Drugi razvoj događaja od januarske presude mogao bi uticati na slučaj. Sigurdur Tordarson, bivši insajder "Vikiliksa" koji je postao doušnik federalnog istražnog biroa /FBI/, rekao je da je tužilaštvo izmislio dokaze koje je koristilo. U međuvremenu, "Jahu njuz" je prošlog mjeseca objavio priču u kojoj se navodi da je CIA planirala da otme ili čak ubije Asanža 2017. godine kada je tražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Jahu" navodi da je priča zasnovana na intervjuima sa 30 bivših zvaničnika američke obaveštajne službe i nacionalne bezbjednosti. Vamos je rekao da će odbrana tvrditi da postoji politička motivacija iza zahtjeva za izručenje. "Ako je CIA bila spremna da ga ubije, a CIA je jedna ruka američke vlade, onda bi zaista ne možete vjerovati drugoj ruci američke vlade Ministarstvu pravde da će djelovati pošetno i da će ga procesuirati u skladu sa visokim standardima ljudskih prava i da će imati ono što mi nazivamo pravično suđenje", rekao je Vamos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana