Дутерте ће радије умријети него појавити се пред судом у Хагу

Танјуг
Foto: архива

МАНИЛА - Портпарол предсједника Филипина Родрига Дутертеа рекао је данас да ће предсједник те азијске земље „радије умрети, него што ће се суочити са било каквим међународним судовима“, након одлуке хашког Међународног кривичног суда (ИЧ) да истражи наводе о злочинима против човјечности током Дутертеовог крвавог рата против дроге.

„Предсједник није имао никакву реакцију, јер је од почетка рекао да ће радије умријети него што ће се суочити са било каквим међународним судовима. Ако неко има неких примједби, треба да их достави овдје, на Филипине“, рекао је портпарол Хари Роке, пренио је АП.

Главни Дутертеов правни савјетник, Салвадор Панело, критиковао је одлуку ИЧ и додао да је суд само пијун у борби политичких опонената против Дутертеа.

Панело је навео да се суд у Хагу користи „као политички и пропагандни апаратус од оних који би урадили све да склоне предсједника са позиције“.

ИЧ је у сриједу саопштио да је одобрио истрагу коју је затражио бивши тужилац Фатоу Бенсуда поводом Дутертеове кампање против дрога, рекавши да се не може сматрати „легитимном полицијском операцијом“.

Америчка новинска агенција је подсјетила да је више од 6.000 осумњичених убијено током акције против дроге, према подацима владе, али групе за људска права наводе да би број мртвих могао да буде знатно већи, јер постоји много неријешених убистава у режији мотоциклиста-убица, које је можда унајмила полиција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана