Duterte će radije umrijeti nego pojaviti se pred sudom u Hagu

Tanjug
Foto: arhiva

MANILA - Portparol predsjednika Filipina Rodriga Dutertea rekao je danas da će predsjednik te azijske zemlje „radije umreti, nego što će se suočiti sa bilo kakvim međunarodnim sudovima“, nakon odluke haškog Međunarodnog krivičnog suda (IČ) da istraži navode o zločinima protiv čovječnosti tokom Duterteovog krvavog rata protiv droge.

„Predsjednik nije imao nikakvu reakciju, jer je od početka rekao da će radije umrijeti nego što će se suočiti sa bilo kakvim međunarodnim sudovima. Ako neko ima nekih primjedbi, treba da ih dostavi ovdje, na Filipine“, rekao je portparol Hari Roke, prenio je AP.

Glavni Duterteov pravni savjetnik, Salvador Panelo, kritikovao je odluku IČ i dodao da je sud samo pijun u borbi političkih oponenata protiv Dutertea.

Panelo je naveo da se sud u Hagu koristi „kao politički i propagandni aparatus od onih koji bi uradili sve da sklone predsjednika sa pozicije“.

IČ je u srijedu saopštio da je odobrio istragu koju je zatražio bivši tužilac Fatou Bensuda povodom Duterteove kampanje protiv droga, rekavši da se ne može smatrati „legitimnom policijskom operacijom“.

Američka novinska agencija je podsjetila da je više od 6.000 osumnjičenih ubijeno tokom akcije protiv droge, prema podacima vlade, ali grupe za ljudska prava navode da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći, jer postoji mnogo neriješenih ubistava u režiji motociklista-ubica, koje je možda unajmila policija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana