Донатори обећали 253 милиона евра помоћи Либану

Танјуг
Донатори обећали 253 милиона евра помоћи Либану

ПАРИЗ - Међународни донатори обећали су данас на донаторској конференцији о Либану 253 милиона евра за хитну хуманитарну помоћ тој земљи послије разорне експлозије у Бејруту, саопштила је канцеларија француског предсједника Емануела Макрона који је био организатор виртуелног скупа.

Француска ће донирати 30 милиона евра, као и Европска комисија.

Донатори су обећали да ће пружити хитну помоћ прије свега за лијекове и болнице, школе, храну и куће.

Предсједник Кипра Никос Анастасиадис рекао је да је спреман да стави морски простор и аеродром те земље на располагање међународној заједници за преношење хуманитарне помоћи или било коју другу помоћ у сусједни Либан.

Он је навео да ће Кипар послати још 40 тона санитетског материјала, генератора, одјеће и конзервиране хране у Либан, поред пет већ отпремљених тона.

Шпанска влада каже да ће послати хитну помоћ у Либан, укључујући лијекове и санитетски материјал. Шпански премијер Педро Санчез рекао је да ће Либану “бити потребна велика подршка да се носи са штетом”, преноси АП.

Велика Британија је обећала 22 милиона евра за помоћ Либану. Британија је раније обећала 5,5 милиона евра и послала је медицинске стручњаке и брод за истраживање Краљевске морнарице у Бејрут.

Брод ће помоћи у процијени штете од експлозије коју је изазвало на хиљаде тона амонијум нитрата, разневши луку и опустошивши већи дио града.

њемачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је да ће његова земља Либану пружити додатних 10 милиона евра хитне помоћи.

САД ће обезбједити новац Свјетском програму за храну за хитне оброке за око 300.000 људи погођених експлозијом у бејрутској луци, поред комплета за хитну медицинску помоћ, рекли су амерички званичници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана