Donatori obećali 253 miliona evra pomoći Libanu

Tanjug
Donatori obećali 253 miliona evra pomoći Libanu

PARIZ - Međunarodni donatori obećali su danas na donatorskoj konferenciji o Libanu 253 miliona evra za hitnu humanitarnu pomoć toj zemlji poslije razorne eksplozije u Bejrutu, saopštila je kancelarija francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je bio organizator virtuelnog skupa.

Francuska će donirati 30 miliona evra, kao i Evropska komisija.

Donatori su obećali da će pružiti hitnu pomoć prije svega za lijekove i bolnice, škole, hranu i kuće.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasiadis rekao je da je spreman da stavi morski prostor i aerodrom te zemlje na raspolaganje međunarodnoj zajednici za prenošenje humanitarne pomoći ili bilo koju drugu pomoć u susjedni Liban.

On je naveo da će Kipar poslati još 40 tona sanitetskog materijala, generatora, odjeće i konzervirane hrane u Liban, pored pet već otpremljenih tona.

Španska vlada kaže da će poslati hitnu pomoć u Liban, uključujući lijekove i sanitetski materijal. Španski premijer Pedro Sančez rekao je da će Libanu “biti potrebna velika podrška da se nosi sa štetom”, prenosi AP.

Velika Britanija je obećala 22 miliona evra za pomoć Libanu. Britanija je ranije obećala 5,5 miliona evra i poslala je medicinske stručnjake i brod za istraživanje Kraljevske mornarice u Bejrut.

Brod će pomoći u procijeni štete od eksplozije koju je izazvalo na hiljade tona amonijum nitrata, raznevši luku i opustošivši veći dio grada.

njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da će njegova zemlja Libanu pružiti dodatnih 10 miliona evra hitne pomoći.

SAD će obezbjediti novac Svjetskom programu za hranu za hitne obroke za oko 300.000 ljudi pogođenih eksplozijom u bejrutskoj luci, pored kompleta za hitnu medicinsku pomoć, rekli su američki zvaničnici.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana