Договор о подизању горње границе дуга САД прошао прву препреку

ГС
Договор о подизању горње границе дуга САД прошао прву препреку

ВАШИНГТОН - Законодавни одбор Представничког дома подржао је приједлог о привременом укидању лимита да којег САД могу да се задужују и о њему ће се гласати данас у доњем дому америчког Конгреса.

Приједлог закона у уторак подржало је седам чланова одбора, док је шест било против, у одбору у којем већину имају републиканци, преноси Ројтерс. Припадници десног крила Републиканске странке претходно су саопштили да се противе двостраначком приједлогу о подизању границе задуживања са тренутних 31,4 билиона долара, у тренутку када истиче рок послије којег би влада САД могла да остане без новца за измирење обавеза.

Како републиканци имају тијесну већину у Представничком дому од 222 према 213, могуће је да ће бити још чланова те странке који ће гласати против закона, па ће бити потребна помоћ демократа да се он изгласа и преда Сенату на одлучивање.

Ова мјера мора да буде усвојена у Конгресу до 5. јуна, јер би у супротном Министарство финансија могло да остане без средстава за плаћање својих дугова по први пут у историји САД, што би даље могло да изазове економске проблеме како у САД, тако и у свијету, наводи Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана