Dogovor o podizanju gornje granice duga SAD prošao prvu prepreku

GS
Dogovor o podizanju gornje granice duga SAD prošao prvu prepreku

VAŠINGTON - Zakonodavni odbor Predstavničkog doma podržao je prijedlog o privremenom ukidanju limita da kojeg SAD mogu da se zadužuju i o njemu će se glasati danas u donjem domu američkog Kongresa.

Prijedlog zakona u utorak podržalo je sedam članova odbora, dok je šest bilo protiv, u odboru u kojem većinu imaju republikanci, prenosi Rojters. Pripadnici desnog krila Republikanske stranke prethodno su saopštili da se protive dvostranačkom prijedlogu o podizanju granice zaduživanja sa trenutnih 31,4 biliona dolara, u trenutku kada ističe rok poslije kojeg bi vlada SAD mogla da ostane bez novca za izmirenje obaveza.

Kako republikanci imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 prema 213, moguće je da će biti još članova te stranke koji će glasati protiv zakona, pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mjera mora da bude usvojena u Kongresu do 5. juna, jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo da ostane bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u istoriji SAD, što bi dalje moglo da izazove ekonomske probleme kako u SAD, tako i u svijetu, navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana