Дјевојчице у Авганистану протестују за повратак у школу

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

КАБУЛ - Тринаест авганистанских средњошколки протестовало је данас у граду Херат, борећи се против талибана који спрјечавају дјевојчице да похађају школу.

У кварту на периферији Херата гдје се протест одржао нема талибана, а скуп је пратило неколико локалних новинара које су дјевојке позвале, пише АП.

Учеснице протеста држале су транспаренте на којима је писало да желе у школу, и да ће забраном образовања дјевојчицама читава будућа нација бити необразована.

"Тражимо од талибана да поново отворе наше школе што је прије могуће", рекла је 17-годишња Нагрис Јамшид. "Захтјевамо да се све дјевојчице морају вратити у своје школе и да се свим женама омогући да се врате на посао", рекла се Шарара Сарвари која има 18 година.

У недељу је запосленим женама у влади Кабула саопштено да остану код куће, а рад је дозвољен само онима које не могу замјенити мушкарци. У петак је авганистанско Министарство образовања које воде талибани наредило дјечацима од шестог до дванаестог разреда да се врате у школе, почев од суботе, заједно са учитељима мушкарцима.

У том саопштењу се није помињало ништа о враћању дјевојчица у школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана