Ђенова добила нови мост двије године након трагедије

Анадолија
Ђенова добила нови мост двије године након трагедије

РИМ - Готово двије године након урушавања моста Моранди италијански град Ђенова отвара нову високотехнолошку инфраструктуру која ће га замијенити.

Мост Моранди, назван по инжењеру који га је дизајнирао, урушио се усљед обилних падавина 14. августа 2018, приликом чега је смртно страдало 43 људи, а на стотине су повријеђене.

Ово је уједно једна од највећих трагедија у Италији у посљедњих неколико деценија.

Трагедија је уједно подсјетник на занемарено стање главних инфраструктура у Италији и дугогодишње грешке у њиховом одржавању.

Предсједник Серђо Матарела биће први који ће прећи преко новог моста, након што је реконструкција завршена у рекордном року, а базирана на пројекту архитекте Ренца Пиана. Нова структура, изграђена по најновијим безбједносним стандардима укључиваће и четири робота који ће контролисати чврстину и вршити редовно одржавање.

- Од ране која споро зацјељује до симбола нове Италије која се опоравља - рекао је премијер Италије Ђузепе Конте, који ће такође присуствовати отварању моста, заједно с још неколико високопозиционираних званичника.

Многи чланови породица жртава, с друге стране, одлучили су да не присуствовују церемонији, истичући ризик да трагедија постане парада и тако одвуче пажњу са сјећања на страдале људе.

Урушавање моста 2018. ставило је у фокус одговорност "Аутострадеа", компаније која је управљала мостом Моранди, и која управља готово половином мреже аутопутева у Италији.

Сада је суочена с оптужбама за фалсификовање безбједносних извјештаја и главних грешака на одржавању моста. Радници "Аутострадеа" су под истрагом, зајендо с неколико високопозиционираних званичника из области транспорта.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана