Đenova dobila novi most dvije godine nakon tragedije

Anadolija
Đenova dobila novi most dvije godine nakon tragedije

RIM - Gotovo dvije godine nakon urušavanja mosta Morandi italijanski grad Đenova otvara novu visokotehnološku infrastrukturu koja će ga zamijeniti.

Most Morandi, nazvan po inženjeru koji ga je dizajnirao, urušio se usljed obilnih padavina 14. avgusta 2018, prilikom čega je smrtno stradalo 43 ljudi, a na stotine su povrijeđene.

Ovo je ujedno jedna od najvećih tragedija u Italiji u posljednjih nekoliko decenija.

Tragedija je ujedno podsjetnik na zanemareno stanje glavnih infrastruktura u Italiji i dugogodišnje greške u njihovom održavanju.

Predsjednik Serđo Matarela biće prvi koji će preći preko novog mosta, nakon što je rekonstrukcija završena u rekordnom roku, a bazirana na projektu arhitekte Renca Piana. Nova struktura, izgrađena po najnovijim bezbjednosnim standardima uključivaće i četiri robota koji će kontrolisati čvrstinu i vršiti redovno održavanje.

- Od rane koja sporo zacjeljuje do simbola nove Italije koja se oporavlja - rekao je premijer Italije Đuzepe Konte, koji će takođe prisustvovati otvaranju mosta, zajedno s još nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika.

Mnogi članovi porodica žrtava, s druge strane, odlučili su da ne prisustvovuju ceremoniji, ističući rizik da tragedija postane parada i tako odvuče pažnju sa sjećanja na stradale ljude.

Urušavanje mosta 2018. stavilo je u fokus odgovornost "Autostradea", kompanije koja je upravljala mostom Morandi, i koja upravlja gotovo polovinom mreže autoputeva u Italiji.

Sada je suočena s optužbama za falsifikovanje bezbjednosnih izvještaja i glavnih grešaka na održavanju mosta. Radnici "Autostradea" su pod istragom, zajendo s nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika iz oblasti transporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana