Директор ТикТока: Не дијелимо податке корисника с властима у Пекингу

Танјуг
Директор ТикТока: Не дијелимо податке корисника с властима у Пекингу

ВАШИНГТОН – Извршни директор ТикТока Шоу Ци Чева саопштио је данас америчком Конгресу да популарна видео апликација у кинеском власништву, са више од 150 милиона корисника у САД, никада није, нити би дијелила њихове податке са властима у Пекингу.

-ТикТок никада није подијелио, нити примио захтјев за дијељење података о америчким корисницима са кинеском владом, нити би испунио такав захтјев да је икада поднијет - нагласио је Шоу у писаној изјави упућеној пред Одбором Представничког дома за енергетику и трговину преноси Ројтерс.

Он је додао да ТикТок-ова матична компанија “Бајт Денс” није у власништву нити под контролом било које владе или државног субјекта.

Према његовом свједочењу, 60 одсто „Бајт Денса“ је у власништву најпознатијих инвестиционих фондова Секвоја Капитал, Блекрок, Џенерал Атлантик, око 20 одсто посједују оснивачи компаније, док је 20 под контролом њених запослених „укључујући хиљаде Американаца“.

-Забране су прикладне само када нема алтернативе. Али ми имамо алтернативу - поручио је Шоу америчком Конгресу.

ТикТок се суочава се са све већим притиском администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена и Конгреса, што подразумијева и позиве неких посланика да се апликација забрани јер би наводно могла да прослиједи податке америчких корисника влади у Пекингу.

Прошле недјеље ТикТок је саопштио да је Бајденова администрација захтијевала да њени кинески власници одустану од свог удјела у апликацији или би могли да се суоче са забраном у САД.

ТикТок је саопштио да је потрошио више од 1,5 милијарди долара на оно што назива темељним напорима за безбједност података под називом „Пројекат Тексас“ и покушао је да убиједи конгресмене и Бајденову администрацију да подрже план.

Комитет за страна улагања у Сједињеним Државама (CFIUS), утицајно тијело за националну безбједност, једногласно је препоручио 2020. да се „Бајт Денс“ одрекне власништва нат ТикТоком. Под притиском тадашњег предсједника Доналда Трампа, компанија је крајем 2020. године неуспјешно покушала да финализује договор са Волмартом и Ораклом о пребацивању америчке имовине ТикТока у нови ентитет, а тадашњи покушај администрације САД да забрани апликацију је био неуспјешан пред судом.

ТикТок је у понедјељак саопштио да више од 150 милиона људи у САД користи ТикТок на мјесечном нивоу, што је повећање у односу на 2020. када је 100 милиона Американаца користило апликацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана