Direktor TikToka: Ne dijelimo podatke korisnika s vlastima u Pekingu

Tanjug
Direktor TikToka: Ne dijelimo podatke korisnika s vlastima u Pekingu

VAŠINGTON – Izvršni direktor TikToka Šou Ci Čeva saopštio je danas američkom Kongresu da popularna video aplikacija u kineskom vlasništvu, sa više od 150 miliona korisnika u SAD, nikada nije, niti bi dijelila njihove podatke sa vlastima u Pekingu.

-TikTok nikada nije podijelio, niti primio zahtjev za dijeljenje podataka o američkim korisnicima sa kineskom vladom, niti bi ispunio takav zahtjev da je ikada podnijet - naglasio je Šou u pisanoj izjavi upućenoj pred Odborom Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu prenosi Rojters.

On je dodao da TikTok-ova matična kompanija “Bajt Dens” nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje vlade ili državnog subjekta.

Prema njegovom svjedočenju, 60 odsto „Bajt Densa“ je u vlasništvu najpoznatijih investicionih fondova Sekvoja Kapital, Blekrok, Dženeral Atlantik, oko 20 odsto posjeduju osnivači kompanije, dok je 20 pod kontrolom njenih zaposlenih „uključujući hiljade Amerikanaca“.

-Zabrane su prikladne samo kada nema alternative. Ali mi imamo alternativu - poručio je Šou američkom Kongresu.

TikTok se suočava se sa sve većim pritiskom administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena i Kongresa, što podrazumijeva i pozive nekih poslanika da se aplikacija zabrani jer bi navodno mogla da proslijedi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu.

Prošle nedjelje TikTok je saopštio da je Bajdenova administracija zahtijevala da njeni kineski vlasnici odustanu od svog udjela u aplikaciji ili bi mogli da se suoče sa zabranom u SAD.

TikTok je saopštio da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na ono što naziva temeljnim naporima za bezbjednost podataka pod nazivom „Projekat Teksas“ i pokušao je da ubijedi kongresmene i Bajdenovu administraciju da podrže plan.

Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), uticajno tijelo za nacionalnu bezbjednost, jednoglasno je preporučio 2020. da se „Bajt Dens“ odrekne vlasništva nat TikTokom. Pod pritiskom tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa, kompanija je krajem 2020. godine neuspješno pokušala da finalizuje dogovor sa Volmartom i Oraklom o prebacivanju američke imovine TikToka u novi entitet, a tadašnji pokušaj administracije SAD da zabrani aplikaciju je bio neuspješan pred sudom.

TikTok je u ponedjeljak saopštio da više od 150 miliona ljudi u SAD koristi TikTok na mjesečnom nivou, što je povećanje u odnosu na 2020. kada je 100 miliona Amerikanaca koristilo aplikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana