Директор ММФ-а: Економија ће трпјети тешке посљедице због пандемије

Срна
Директор ММФ-а: Економија ће трпјети тешке посљедице због пандемије

ВАШИНГТОН- Пандемија која се проширила свјетом узроковаће у овој години негативан раст глобалне привреде и имаће најтеже посљедице од Велике депресије из тридесетих година прошлог вијека, рекла је данас директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.

Георгијева је прије неколико седмица изнијела сличну процјену социјалног и економског утицаја вируса уз подсјећање да су администрације већ предузеле фискални стимуланс од око осам билиона долара, али да ће, највјероватније, бити потребна додатна средства.

Она је нагласила да ће криза најтеже погодити тржишта и земље у развоју, којима ће бити потребно више стотина милијарди долара стране помоћи.

- Прије само три седмице очекивали смо у овој години позитиван раст у више од 160 чланица ММФ-а, али су данас те бројке обрнуте и сада очекујемо да ће у више од 170 земаља бити негативан економски раст - истакла је Георгијева.

Према њеним ријечима, ако пандемија нестане у другој половини ове године, ММФ очекује дјелимичан опоравак у наредној години, али је упозорила да се ситуација може додатно погоршати.

ММФ, који има 189 држава чланица, објавиће наредне седмице Свјетску економску прогнозу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана