Direktor MMF-a: Ekonomija će trpjeti teške posljedice zbog pandemije

Srna
Direktor MMF-a: Ekonomija će trpjeti teške posljedice zbog pandemije

VAŠINGTON- Pandemija koja se proširila svjetom uzrokovaće u ovoj godini negativan rast globalne privrede i imaće najteže posljedice od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog vijeka, rekla je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je prije nekoliko sedmica iznijela sličnu procjenu socijalnog i ekonomskog uticaja virusa uz podsjećanje da su administracije već preduzele fiskalni stimulans od oko osam biliona dolara, ali da će, najvjerovatnije, biti potrebna dodatna sredstva.

Ona je naglasila da će kriza najteže pogoditi tržišta i zemlje u razvoju, kojima će biti potrebno više stotina milijardi dolara strane pomoći.

- Prije samo tri sedmice očekivali smo u ovoj godini pozitivan rast u više od 160 članica MMF-a, ali su danas te brojke obrnute i sada očekujemo da će u više od 170 zemalja biti negativan ekonomski rast - istakla je Georgijeva.

Prema njenim riječima, ako pandemija nestane u drugoj polovini ove godine, MMF očekuje djelimičan oporavak u narednoj godini, ali je upozorila da se situacija može dodatno pogoršati.

MMF, koji ima 189 država članica, objaviće naredne sedmice Svjetsku ekonomsku prognozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana