Десетине хиљада људи на улицама градова САД, сукоб полиције и демонстраната у Њујорку

Агенције
Десетине хиљада људи на улицама градова САД, сукоб полиције и демонстраната у Њујорку

ЊУЈОРК - Десетине хиљада људи изашле су протекле ноћи на улице америчких градова осму ноћ узастопно, а у Њујорку су се догодили сукоби са полицијом и пљачке.

У Њујорку су хиљаде људи пјевале и узвикивале пароле игноришући полицијски час који је почео у 20 часова по локалном времену.

Потом је услиједила шетња према Бруклинском мосту док их је из ваздуха надгледао полицијски хеликоптер.

Демонстранти су позивали полицајце опремљене за разбијање скупова да им се придруже.

Велике протестне шетње одржане су у Лос Анђелесу, Филаделфији, Атланти и Сијетлу.

У Вашингтону су протести одржани недалеко од парка из којег је јуче полиција потиснула демонстранте како би ослободила пут за предсједника Доналда Трампа ради снимања поред цркве.

Скупови посвећени настрадалом Џорџу Флојду и осталим жртвама полицијске бруталности углавном су били мирни преко дана, али су се током ноћи дешавали нереди, вандализам, паљења и пљачке. Претходне ноћи рањено је пет полицајаца у два града.

У Вашингону су десетине припадника Националне гарде биле постављене испред Линколновог меморијалног центра иза препрека за контролисање масе.
У Лос Анђелесу су стотине људи испуниле улице у околини познатог филмског центра, а окупили су се и испред полицијске станице у центру града. Неки грађани су се руковали са полицајцима постављеним испред објекта.
Стотине демонстраната окупило се у Денверу и Сијетлу, али је све било мирно и након што је пала ноћ.

Јучерашња анкета Ројтерса и Ипсоса показала је да 64 одсто одраслих Американаца осјећа "симпатије према људима који у овом тренутку протестују". Двадесет седам одсто је рекло да не подржавају демонстранте, а девет одсто је било неодлучно.

Више од 55 одсто анкетираних не одобрава начин на који се према протестима односи Трамп, укључујући 40 одсто који се "снажно" противе његовом приступу. Једна трећина подржава предсједникову политику у вези са протестима.

Држава Минесота покренула је тужбу за кршење људских права против Полицијске управе Минеаполиса због смрти Џорџа Флојда и најавила истрагу да ли у полицији има систематске дискриминаторске праксе, преноси Ројтерс.

Гувернер Минесоте Тим Волц и Канцеларија за људска права најавили су покретање истраге и подношење пријаве на прес конференцији у уторак поподне.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана