Дебакл ЕУ са вакцинацијом: Спремно све осим вакцина

Танјуг, Срна
Дебакл ЕУ са вакцинацијом: Спремно све осим вакцина

БОН- Центри за вакцинацију у Европи су спремни - али сада недостају вакцине, пише Дојче веле и додаје да се тај проблем сада појавио након почетних организационих проблема у кампањи вакцинације, пише Дојче Веле.

Европска комисија закључила је уговоре за испоруку око двије милијарде доза вакцина од осам произвођача, међутим тренутно вакцине испоручује само "Бионтек"/"Фајзер", а амерички концерн је крајем јануара смањио обим производње.

Са друге стране," АстраЗенека" ће у првом кварталу испоручити само 40 одсто од оног што је договорено.

Европска комисија је до сада као велики успјех славила централизовану набавку вакцина, која је свим земљама-чланицама требало да обезбеди једнак приступ вакцинама.

На најновије вијести о проблемима са испоруком вакцина, портпарол Комисије Ерик Мамер реаговао је дефанзивно и казао да је ЕК веома активна што се тиче сарадње са компанијама на бази уговора које су склопиле са ЕУ, али да је питање шта сви могу да учине да би читав процес био успјешан.

Након састанка с представницима "АстраЗенеке", европска комесарка за здравље Стела Киријакидес изјавила је да одговори компаније нису били задовољавајући, јер како је рекла, ЕУ жели дозе које је наручила и финансирала, а уговор мора у потпуности да буде испуњен.

Брисел захтијева и транспарентност свих трансакција и тражи од компанија да их благовремено обавијесте уколико вакцине испоручују трећим земљама.

- У позадини тога је критика да "АстраЗенека" вакцине и даље испоручује Великој Британији, а ЕУ занемарује -  пише Дојче Веле.

Проблем са испоруком има и "Фајзер", а портпаролка те компаније Мари-Лиз Фершелден објашњава да морају да се повећају капацитети како би се удовољило свим захтјевима, што значи да процеси морају да се мењају и да су потребни нови добављачи.

Што се тиче вакцине "Модерне", која је развијена у САД, производњу у Европи требало би да преузму три швајцарска конзорцијума и још неке фармацеутске компаније, а сами проналазачи још никада произвели вакцину у том обиму, због чега би ту могли да се очекују проблеми у производњи и тешкоће са испоруком.

Проблем је, објашњава посланица њемачких Зелених у Европском парламенту Јута Паулус то што се развој вакцина одвијао брже него што се очекивало, а компаније не располажу довољно великим капацитетима за производњу.

Код вакцина које су на бази iRNK (Фајзер, Модерна) то не иде тако брзо јер се ради о сложеним процесима, а постоје строге смјернице у производњи и неопходна је обука запослених.

Европска посланица Зелених Јута Паулус не мисли да је рkешење подизање тужбе, јер какве би користи било од пресуде за две до три године.

Она сматра да би боље било прогласити лиценце за вакцине јавним добром.

Како се наводи, има примjера како то може да функционише: Индија и Јужноафричка Република су рецимо одређене лijекове против сиде преузеле у сопственој производњи, а слично би могло да буде и са короном, тако што би већи број произвођача истовремено започео производњу вакцина.

Притом би творци вакцина требало да добију надокнаду, јер ту се не ради ни о каквом "одузимању".

У сваком случају Европска унија има средства којима може да изврши снажан притисак на фармацеутске концерне или да им барем запрijети, како би их покренула, уколико су уопште у стању сами да произведу довољне количине вакцина.

-  Компаније које производе вакцине против ковида 19 "морају да испоруче свој производ. Eвропа је уложила милијарде како би помогла у развоју првих вакцина на свијету против вируса корона- истакла је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен у видео обраћању уживо преко интернета учесницима Свјетског економског форума у Давосу.

Она је рекла да сада те компаније морају да испуне оно што је договорено. - Морају да испоштују своје обавезе - рекла је она.

Фон дер Лајенова је истакла да ће ЕУ "успоставити механизам транспарентности извоза вакцина" како би се осигурало да компаније испуњавају своје уговорне обавезе према ЕУ.

Ово питање је осјетљиво за Фон дер Лајенову, која је предводила напоре Комисије да прибави више од двије милијарде доза потенцијалних вакцина против вируса корона за 27 држава чланица блока, у којима живи 450 милиона људи.

Она је прошле седмице, након најављеног одлагања из "Фајзера", рекла да је циљ да се до краја августа вакцинише 70 одсто одраслих у ЕУ. Тај циљ сада изгледа угрожено.

Темпо вакцинације у ЕУ заостаје за САД, Британијом и Израелом, иако су државе чланице, укључујући Малту, Данску и Француску, почеле да убрзавају своје програме.

Урсула фон дер Лајен је данас у свом говору подсјетила да Комисија није набавила вакцину само за ЕУ, већ и за сиромашније земље које нису чланице блока, а које би требале да се снабдјевају путем програма за вакцинацију "Ковакс" у који је укључена и Свјетска здравствена организација.

Као дио дугорочне стратегије за сузбијање ове и будућих здравствених криза, Фон дер Лајенова је рекла да ће ЕУ предложити формирање јавно-приватног тијела које ће бити дио нове Европске управе за ванредни здравствени одговор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана