Данска финансира сточарима додатак храни за краве који смањује емисије метана

Танјуг
Данска финансира сточарима додатак храни за краве који смањује емисије метана

КОПЕНХАГЕН - Данска је одлучила да помогне фармерима да финансирају додатак сточној храни који би требало да смањи емисију метана који се ствара током варења говеда до 30 одсто, што је дио амибициозних климатских планова Копенхагена, саопштила је данас влада.

Данска би, као велики извозник мљечних производа, тако могла да постане прва земља у свету која би улагала у пољопривреду у циљу смањења емисије штетних гасова, пренио је Ројтерс.

Влада је издвојила 518 милиона данских круна (око 70 милиона евра) за финансирање набавке адитива за сточну храну, за које се очекује да ће смањити емисију метана из око 550.000 музних крава у земљи за 30 одсто у 2030.

Метан, један од гасова са ефектима стаклене баште већим од угљен-диоксида, природни је нуспроизвод варења код крава и других преживара, који се ослобађа у атмосферу, напомиње агенција.

Данска се обавезала ће смањити емисије за 70 одсто до 2030. године у односу на нивое из 1990. године.

Данска пољопривреда ствара око трећине емисија угљеника у тој земљи, наводи дански истраживачки центар за климу “Цонцито”.

Ројтерс наводи да пољопривреда у Данској досад није била подложна климатским прописима, али и да из мљечне индустрије стижу гласови да би порез на угљеник приморао сточаре да смање производњу и затворе фарме.

Умјесто тога, фармери заговарају употребу адитива који заустављају процес ферментације у желуцу крава, спречавајуćи стварање метана.

Такви адитиви наишли су на опречне ставове данских политичара и невладиних органаизација, због тога што још увијек није јасно да ли ће испунити стандарде добробити животиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана