Danska finansira stočarima dodatak hrani za krave koji smanjuje emisije metana

Tanjug
Danska finansira stočarima dodatak hrani za krave koji smanjuje emisije metana

KOPENHAGEN - Danska je odlučila da pomogne farmerima da finansiraju dodatak stočnoj hrani koji bi trebalo da smanji emisiju metana koji se stvara tokom varenja goveda do 30 odsto, što je dio amibicioznih klimatskih planova Kopenhagena, saopštila je danas vlada.

Danska bi, kao veliki izvoznik mlječnih proizvoda, tako mogla da postane prva zemlja u svetu koja bi ulagala u poljoprivredu u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, prenio je Rojters.

Vlada je izdvojila 518 miliona danskih kruna (oko 70 miliona evra) za finansiranje nabavke aditiva za stočnu hranu, za koje se očekuje da će smanjiti emisiju metana iz oko 550.000 muznih krava u zemlji za 30 odsto u 2030.

Metan, jedan od gasova sa efektima staklene bašte većim od ugljen-dioksida, prirodni je nusproizvod varenja kod krava i drugih preživara, koji se oslobađa u atmosferu, napominje agencija.

Danska se obavezala će smanjiti emisije za 70 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Danska poljoprivreda stvara oko trećine emisija ugljenika u toj zemlji, navodi danski istraživački centar za klimu “Concito”.

Rojters navodi da poljoprivreda u Danskoj dosad nije bila podložna klimatskim propisima, ali i da iz mlječne industrije stižu glasovi da bi porez na ugljenik primorao stočare da smanje proizvodnju i zatvore farme.

Umjesto toga, farmeri zagovaraju upotrebu aditiva koji zaustavljaju proces fermentacije u želucu krava, sprečavajući stvaranje metana.

Takvi aditivi naišli su na oprečne stavove danskih političara i nevladinih organaizacija, zbog toga što još uvijek nije jasno da li će ispuniti standarde dobrobiti životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana