Данас почиње Свјетски економски форум у Давосу, у фокусу Украјина

Tanjug
Foto: The WEF

ДАВОС - У швајцарском скијашком центру Давос, након двогодишње паузе изазване пандемијом, почиње данас годишњи састанак Свјетског економског форума (ВЕФ), а на четворедновном скупу ће једна од главних тема бити Украјина.

Дуготрајна пандемија, дивљање инфлације, пад берзи и рат у Украјини туробна су стварност због које се овогодишњи ВЕФ-а одржава под називом „Историја на прекретници".

Не само да је другачији глобални економски и геополитички амбијент у којем се одржава скуп, већ су и временски услови промијењени. Умјесто уобичајеног снијега и оштрог јануарског ваздуха, мајски Давос прати киша, па је ВЕФ у пакете добродошлице за учеснике укључио кишобране умјесто крампона, преноси "Блумберг".

Листа гостију је такође краћа за више стотина имена, а упадљиво је одсуство многих титана из свијета финансија, попут шефова Голдман Сакса, ЈПМорган Чејса, Блек Рока, а изостао је и контингент руских супербогаташа, од којих су неки, који су присуствовали форуму 2020, сада под санкционијама. Њујоршка агенција напомиње да је одустно и много пословних магната из Кине.

Истовремено, Ројтерс пише да је Русија по правилу имала своју кућу на Свјетском економском форуму за пословне лидере и инвеститоре, а да су ове године украјински умјетници преуредили простор у главној улици у Давосу у „Руску кућу ратних злочина" с фотографијама биједе и разарања. Русија негира оптужбе за ратне злочине у сукобу.

Учесницима ВЕФ-а ће се, како наводи британска агенција, путем видео линка обратити украјински предсједник Володимир Зеленски, а међу говорницима су и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, њемачки канцелар Олаф Шолц и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Осим украјинске кризе, опоравак након пандемије, борба с климатским променама, будућност рада, коришћење нових технологија су међу темама о којима ће се разговарати у Давосу.

На пословном плану, дискусије на WЕФ-у ће се вероватно фокусирати на погоршање ситуације на финансијским тржиштима и погоршање глобалне економије.

Упркос свему, очекује се да ће скуп привући око 2.000 посетилаца. Међу њима ће бити и око 90 богаташа са "Блумбергове" листе милијардера, укључујући филантропе Била Гејтса и Џорџа Сороша, могула хеџ фондова Реја Далија и Индијца Гаутама Аданија, који је ове године усљед наглог скока личног богатства постао шеста најбогатија особа на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана