"Дан за ново поглавље у историји ЕУ"

B92
"Дан за ново поглавље у историји ЕУ"

Европска унија од данас има нову Европску комисију, новог шефа дипломатије и новог предсjедника Европског савjета.

У Бриселу се обиљежава 10 година од ступања на снагу Лисабонског уговора као уставне основе ЕУ.

Петогодишњи мандат нове Европске комисије на челу са првом женом предсједником Урсулом фон дер Лајен почиње мјесец дана касније него што је то било планирано.

Због проблема око састава новог тима комесара, односно због промјена кандидата за комесаре из Француске, Мађарске и Румуније, нови сазив Европске комисије добио је "зелено свјетло" Европског парламента за почетак 27. новембра.

Званично, 25 комесара на челу са предсједницом Урсулом фон дер Лајен данас постају нови тим који ће до 31. октобра 2024. године представљати извршну власт ЕУ.

У новом сазиву Европске комисије налазе нова лица као и комесари који који иза себе већ имају стаж у Комисији, али овога пута добијају нове ресоре.

Трећи петогодишњи мандат на месту ЕУ комесара, овога пута задуженог за буџет и администрацију ЕУ, има досадашњи комесар за приступне преговоре Јоханес Хан.

Међу повратницима ту су и Франс Тимерманс ( зелена агенда), Маргарет Вестагер ( дигитално доба), Марија Габријел ( иновације, култура, образовање, млади), Вера Јурова ( вриједности и транспарентност), Марош Шефчович (институционални односи) и Фил Хоган ( трговина).

Међу познатим лицима из претходне Европске комисије наћиће се и Маргаритис Схинас, бивши главни портпарол предсједника Јункера, а сада комесар за промоцију европског начина живота.

Нова лица Комисије биће Оливер Вархеји (сусједство и проширење), Дидије Рејндерс (правда), Кадри Симонс (енергетика), Јута Урпилаинен (међународно партнерства), Тиери Бретон (унутрашње тржиште), Паоло Ђентилони (економија), Владис Домбровскис (економија за добробит људи), Виргиниус Синкевичиус (природна средина, рибарство и океани), Дубравка Шуица (демократија и демографија).

Ту су и Стела Киријакидес (здравство), Николас Шмит (радна мјеста и социјална права), Хелена Дали (једнакост), Јануш Војцековски (пољопривреда) Елиса Фереира (кохезија и реформе), Адина Валеан (транспорт) , Јанез Ленарчић (кризни менаџмент), Илва Јохансон (унутрашњи послови).

Као потпредсједник Комисије и нови шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел долази на позицију коју је у претходних пет година имала Федерика Могерини.

Борел ће од Могерини наследити и улогу главног посредника у дијалогу Београда и Приштине.

Због промјена у именовању комесара, почетак мандата нове Европске комисије поклопио се и са промјеном на челу Европског савета.

Званично, од данас почиње и мандат новог предсједника Европског савјета.

У наредне две и по године, са могућношћу једног обнављања мандата, састанцима ЕУ лидера предсједаваће бивши белгијски премијер Шарл Мишел.

Мишел је трећи по реду председник Европског савета, а на ову позицију дошао након петогодишњег мандата Доналда Туска, којем је претходио први изабрани председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Након овогодишњих европских избора и именовања челних људи Европског парламента, Комисије и Савета, изабрани предсједници Давид Сасоли, Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и нова предсједница Европске централне банке Кристин Лагард на церемонији у Бриселу званично ће обиљежити и десетогодишњицу ступања на снагу Лисабонског уговора.

Потписан 13. децембра 2007. године у Лисабону од стране лидера земља чланица и ЕУ институција, Лисабонски уговор ступио је на снагу 1. децембра 2009. године.

Лисабонски уговор допуњује претходне Уговоре о ЕУ, односи се на институционално функционисање и представља уставни оквир Уније.

Он између осталог прописује могућност изгласавања одлука квалифификованом већином у Савету ЕУ, јачање улоге Европског парламента као и успостављање позиција предсједника Европског савјета и шефа дипломатије ЕУ задуженог за заједничку Службу за спољне послове и безбедност.

Лисабонски уговор уводи као правно обвезујућу Повељу о основним правима и по први пут земљама чланицама даје законско право и дефинише процедуру изласка из Уније.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана