Даи Бинг: Докази о лабораторијама САД у Украјини алармантни

Танјуг
Даи Бинг: Докази о лабораторијама САД у Украјини алармантни

ЊУЈОРК - Најновији докази које је Русија објавила у вези са америчким биолабораторијама у Украјини изгледају алармантно и морају се истражити, рекао је данас замјеник кинеског амбасадора у Уједињеним нацијама Даи Бинг на састанку Савјета безбједности УН.

Он је навео да Кина сматра забрињавајућим најновије доказе о биолошкој активности које је Русија објавила и да је то питање “међународне безбједности”, преноси ТАС С.

„Свака активност у области војних истраживања, укључујући доказе које је Русија пружила, требало би да алармира међународну заједницу. Кина позива заинтересоване стране да покажу одговорност и да благовремено реагују и изврше одговарајуће провјере како би се отклониле сумње.Поздрављамо оцјену докумената које је Русија представила у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја”, рекао је кинески дипломата.

Начелник руског тима за заштиту од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов рекао је да је Украјина постала полигон за западне земље у развоју компоненти биолошког оружја и тестирању узорака нових медицинских лијекова, наводи ТАС С.

Он је изјавио да су лидери Демократске партије САД били идеолози војно-биолошке америчке активности у Украјини и да су у истраживање укључене „велике фармаколошке компаније, као што су Фајзер, Модерна и Мерк, као и компанија Гилеад, повезана са Министарством одбране САД.

Кирилов је рекао да је Маријупољ коришћен као регионални центар за сакупљање и сертификацију узрочника колере током истраживања спроведених у украјинским биолабораторијама, а постоје и докази да је такав рад обављен са патогенима зечије грознице и антракса, наводи ТАС С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана