CNN отпустио водитеља Криса Куома јер је помагао брату оптуженом за сексуално узнемиравање

Танјуг
CNN отпустио водитеља Криса Куома јер је помагао брату оптуженом за сексуално узнемиравање

ЊУЈОРК - CNN је отпустио водитеља Криса Куома због помоћи коју је дао свом брату, бившем гувернеру Њујорка Ендруу Куому, док се борио против оптужби за сексуално узнемиравање жена које су биле запослене код њега.

Одлука је донијета након што је CNN рекао да су се појавиле додатне информације о степену умијешаности Криса Куома у одбрану његовог старијег брата. Ендру Куомо је поднео оставку у августу након што су тужиоци рекли да је малтретирао особље, преносе амерички медији.

Крис Куомо је рекао у изјави да је разочаран и да ово није начин „на који би желио да се његово вријеме на CNN -у заврши“.

Радио је за ту мрежу од 2013. и постао је један од најпрепознатљивијих водитеља вијести, а недавно је водио CNN -ово извјештавање о америчким предсједничким изборима 2020. године.

У саопштењу CNN -а се наводи да је „угледна адвокатска фирма“ ангажована да истражи напоре Криса Куома да помогне свом брату политичару у борби против оптужби за сексуално узнемиравање. Али док се та ревизија одвијала, „нове информације су изашле на видјело“ и довеле до тога да је мрежа раскинула његов уговор.

CNN је у уторак већ суспендовао Куома након што је откривен обим његових настојања иза кулиса да помогне у скандалу.

У то вријеме, из мреже су рекли да, иако су „цијенили јединствену позицију у којој се нашао Крис Куомо и разумјели његову потребу да породицу стави на прво мјесто, а посао на друго“, савјет који је дао свом брату представља кршење новинарске етике.

Документи које је у понедјељак објавила државна тужитељка Њујорка Летиција Џејмс показују да је млађи Куомо континуирано вршио притисак на гувернеров штаб да му дозволи да игра већу улогу у одбрани свог брата.

-Морате ми вјеровати - послао је поруку Мелиси ДеРоза, секретарици његовог брата, у марту, додајући: „Правимо грешке које не можемо себи да приуштимо.“

Он је такође обећао да ће контактирати друге америчке медије како би покушао да сазна за друге оптужбе које долазе.

У имејлу који је пренио Њујорк Тајмс, предсједник CNN -а Џеф Зукер је рекао да се подразумијева да ове одлуке нису лаке и да је укључено много сложених фактора.

Смјена водитеља покренуће озбиљна питања о новинарским стандардима у САД. Дописник CNN -а Брајан Стелтер рекао је да „гледаоци морају бити у могућности да вјерују ономе што чују на телевизији када се покрива осјетљива прича, чак и ако се ради о члану породице колеге“.

Породица Куомо је дуго била једна од најдоминантнијих династија у америчкој политици. Ендру Куомо је изабран у три узастопна мандата за гувернера Њујорка, а њихов отац Марио је водио ту државу више од деценије између 1983. и 1994. године.

Прије оставке у октобру, Ендру Куомо је био водећа политичка личност, прије него што је након истраге коју је водио државни тужилац закључио да је сексуално узнемиравао 11 жена које су радиле за њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана