Чланице Савјета безбједности УН затражиле састанак због вируса корона

Срна
Чланице Савјета безбједности УН затражиле састанак због вируса корона

ЊУЈОРК - Девет од укупно 15 држава чланица Савјета безбједности УН затражило је да се организује састанак путем интернета како би се разговарало о утицају вируса корона на сва питања која су на дневном реду Савјета, изјавио је неименовани извор из организације.

Извор за ТАСС наводи да су привремене чланице Белгија, Доминиканска Република, Вијетнам, Њемачка, Индонезија, Нигер, Сент Винсент и Гренадини, Тунис и Естонија затражиле одржавање састанка.

Неименовани дипломата рекао је да за сада није одређен датум одржавања састанка, али да се очекује да ће он бити одржан у затвореном формату, те да ће на њему учествовати и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Састанак је дуже вријеме одгађан, јер питање пандемије није на дневном реду Савјета безбједности УН. Међутим, сада чланице сматрају да је разумно разговарати о утицају пандемије на питања којима се бави Савјет.

Чланице сматрају да треба разговарати посебно о проједлозима Гутереса у вези са ублажавањем санкција одређеним земљама, прекиду сукоба, хуманитарној помоћи и утицају пандемије на мировне мисије.

У свијету је до сада од посљедица заражености вирусом корона преминуло више од 50.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана