Чиле увео ванредно стање у регији народа Мапуче

Танјуг
Foto: AFP

САНТЈАГО - Администрација чилеанског предсједника Габријела Борића прогласила је ванредно стање у јужним дијеловима земље због ескалације насиља као посљедице сукоба између државе и аутохтоног народа Мапуче.

У насиљу је убијено неколико грађана, укључујући активисте народа Мапуче, припаднике снага безбједности и шумаре, преноси Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Изкиа Сичес прогласила је ванредно стање у складу са чилеанским Уставом, чиме је омогућено војсци да чува битне руте и путеве у областима у епицентру сукоба.

„Евидентно је да смо у посљедње вријеме имали све већи број аката насиља на путевима и били смо свједоци напада кукавица, одлучили смо да искористимо све алате државе да обезбедимо безбедност нашим грађанима", рекла је Сичес.

Додаје се да су саботаже и паљења кућа, камиона и машина порасле посљедњих година у области у која је важила за изузетно туристичку регију.

Како се наводи, неколико група народа Мапуће захтјева повратак земље предака на којој тренутно послују шумарска предузећа.

Борићева левичарска влада најављује да ће издвојити око 470 милиона долара за пројекте јавних радова у тој области, заједно са раније најављеним плановима за промоцију реституције земљишта и стварање министарства за старосједеоце, навела је Сичес.

Ново ванредно стање ограниченије је од оног које је увела претходна влада, а сам Борић изјавио је да нема намјеру да га обнавља на начин који је одредио његов десничарски претходник Себастијан Пинера, који је ванредно стање више пута продужавао, али је овог марта било укинуто.

Неке групе Мапуче народа поднијеле су судски налог за заштиту против Пинере, рекавши да је ванредно стање произвољно и незаконито.

Сичес је рекла да је влада затражила од јавног министарства да тужилац истражи криминалне организације и активности као што су трговина дрогом и крађа дрва у тој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана