ЦИА знала за украјински план напада на гасовод

Srna
Foto: AA

ВАШИНГТОН - САД су имале обавјештајне податке о детаљном украјинском плану за напад на гасовод "Сјеверни ток" три мјесеца прије него што је оштећен експлозијом, извијестио је данас "Вашингтон пост", позивајући се на информације које су процуриле и објављене на интернету.

Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ је прошлог јуна сазнала, преко европске шпијунске агенције, да шесточлани тим украјинских снага за специјалне операције намјерава да разнесе гасовод између Русије и Њемачке, пише лист.

Извјештај европских обавјештајних служби је подијељен на платформи "Дискорд", наводно од Џека Теишеире, припадника ваздухопловне Националне гарде који је недавно оптужен у вези са цурењем осјетљивих америчких докумената.

"Вашингтон пост" је објавио да је добио копију од једног од Теишеириних онлајн пријатеља.

Обавјештајни извјештај је заснован на информацијама добијеним од појединца у Украјини, наводи "Вашингтон пост" и додаје да је ЦИА подијелила извјештај са Њемачком и другим европским земљама прошлог јуна.

Конкретни детаљи садржавали су број оперативаца и методе напада, наводи лист. Ово би значило да западни савезници скоро годину дана имају основа да сумњају на Кијев када је ријеч о овој саботажи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана