CIA znala za ukrajinski plan napada na gasovod

Srna
Foto: AA

VAŠINGTON - SAD su imale obavještajne podatke o detaljnom ukrajinskom planu za napad na gasovod "Sjeverni tok" tri mjeseca prije nego što je oštećen eksplozijom, izvijestio je danas "Vašington post", pozivajući se na informacije koje su procurile i objavljene na internetu.

Centralna obavještajna agencija /CIA/ je prošlog juna saznala, preko evropske špijunske agencije, da šestočlani tim ukrajinskih snaga za specijalne operacije namjerava da raznese gasovod između Rusije i Njemačke, piše list.

Izvještaj evropskih obavještajnih službi je podijeljen na platformi "Diskord", navodno od Džeka Teišeire, pripadnika vazduhoplovne Nacionalne garde koji je nedavno optužen u vezi sa curenjem osjetljivih američkih dokumenata.

"Vašington post" je objavio da je dobio kopiju od jednog od Teišeirinih onlajn prijatelja.

Obavještajni izvještaj je zasnovan na informacijama dobijenim od pojedinca u Ukrajini, navodi "Vašington post" i dodaje da je CIA podijelila izvještaj sa Njemačkom i drugim evropskim zemljama prošlog juna.

Konkretni detalji sadržavali su broj operativaca i metode napada, navodi list. Ovo bi značilo da zapadni saveznici skoro godinu dana imaju osnova da sumnjaju na Kijev kada je riječ o ovoj sabotaži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana