Четири жртве земљотреса у Турској, 120 повријеђено

Тањуг
Четири жртве земљотреса у Турској, 120 повријеђено

ИЗМИР - У земљотресу који је данас погодио Турску погинуло је четворо особа, а повријеђено је 120 особа.

Гувернер Измира Јавуз Косгер је навео да је након земљотреса у Измиру испод рушевина спашено око 70 особа, а турски медији преносе да је начињена велика материјална штета.

Наводи се да је земљотрес био јачине до 7 степени, а подрхтавање се могло осјетити чак и у Истанбулу и на грчким острвима, гдје су званичници рекли да су неки људи били у паници, иако није било непосредних извјештаја о повредама.

Медији су такође приказали слику урушене вишеспратнице у коју људи покушавају ући и извући повријеђене.

Земљотрес се осјетио и у Грчкој и у Турској, а турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да се шест зграда срушило у два округа приморског града Измира и да са су људи заробљени у рушевинама, преноси Ројтерс.

Градоначелник Измира Тунч Сојер рекао је да се у провинцији срушило скоро 20 зграда.

У твиту је Сојлу навео да нема извјештаја о жртвама из шест других провинција у којима се осетио земљотрес, али је додао да су неке зграде оштећене.

На Самосу су издата упозорења о високим таласима.

АФАД је јачину земљотреса оцијенио као 6,6, док је Америчка геолошка служба рекла да је јачина била 7,0, пренијели су медији.

Епицентар је био око 17 километара од обале провинције Измир, на дубини од 16 км, саопштио је АФАД. Америчка геолошка служба навела је да је дубина била 10 км, а да је епицентар био 33,5 км од турске обале.

Почасни конзул БиХ у Измиру: Народ је у паници, ово нисам доживио

Почасни конзул БиХ у Измиру Ахмет Кемал Бајсак у разговору за Клиџ.ба казао је како овакав земљотрес није доживио, а да међу становницима овог турског града влада паника.
“Овакав земљотрес нисам доживио у животу. Има срушених зграда. Према посљедњим информацијама, четири особе су преминуле и 120 је повријеђених. Саобраћај је блокиран, путеви су затворени”, каже Бајсак.

Додаје да је након разорног земљотреса услиједио још један мањи.

“Велика је паника међу народом. Сви су изашли ван својих домова и налазе се по парковима, даље од стамбених објеката”, казао нам је.

Према тренутно доступним информацијама, међу страдалим или повријеђеним нема држављана Босне и Херцеговине.

Велики број спасилачких тимова је на терену и раде на откопавању урушених зграда у потрази за несталим особама.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана