Чешка: Приведено девет кријумчара људи

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПРАГ- Чешка полиција пресрела је око 100 миграната и привела девет кријумчара људи након што је почела контроле на граници са Словачком усљед наглог пораста илегалних прелазака.

Полиција је кренула у потјеру за комбијем пуним миграната и испалила је хице упозорења након што је појачала контролу на свих 27 друмских и жељезничких улазних тачака.

Чешка је од почетка године привела око 12.000 илегалних миграната, што је 12 пута више у односу на прије годину дана.

Већину илегалних миграната чине Сиријци који долазе из правца Турске, саопштила је Влада. Они покушавају да се домогну западне Европе, посебно Њемачке.

Шеф полиције Мартин Вондрашек изјавио је за Чешку телевизију да су полицајци испалили три хица упозорења прије него што су привели ирачког возача комбија у коме је било 16 илегалних миграната.

Више од 500 полицајаца биће распоређено на граници у дужини од 252 километра, иницијално на 10 дана. Одлуку Чешке слиједила је Аустрија, која је такође данас почела са провјерама на граници са Словачком.

"Циљ је да се кријумчарским групама да јасан сигнал да ће се овдје суочити са препреком", рекао је новинарима чешки министар унутрашњих послова Вит Ракушан.

Словачки премијер Едуард Хегер критиковао је чешке граничне контроле као противне принципима слободне зоне шенгена унутар ЕУ, јављају словачки медији.

Мигранти најчешће пролазе прашком главном жељезничком станицом. Неки спавају у парку на температури близу смрзавања.

Сиријац Калед Чеико /26/ рекао је да се у Турској у посљедње вријеме суочава са расизмом и да сада жели да иде у Британију. У Турској је живио посљедњих шест година.

"Ја сам радио и мој посао је био добар, али се суочавамо са расизмом, малтретирањем и строгим законима према којима се не можемо кретати од једног мјеста до другог", рекао је Чеико, који "кампује" на главној жељезничкој станици у Прагу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана