Češka: Privedeno devet krijumčara ljudi

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

PRAG- Češka policija presrela je oko 100 migranata i privela devet krijumčara ljudi nakon što je počela kontrole na granici sa Slovačkom usljed naglog porasta ilegalnih prelazaka.

Policija je krenula u potjeru za kombijem punim migranata i ispalila je hice upozorenja nakon što je pojačala kontrolu na svih 27 drumskih i željezničkih ulaznih tačaka.

Češka je od početka godine privela oko 12.000 ilegalnih migranata, što je 12 puta više u odnosu na prije godinu dana.

Većinu ilegalnih migranata čine Sirijci koji dolaze iz pravca Turske, saopštila je Vlada. Oni pokušavaju da se domognu zapadne Evrope, posebno Njemačke.

Šef policije Martin Vondrašek izjavio je za Češku televiziju da su policajci ispalili tri hica upozorenja prije nego što su priveli iračkog vozača kombija u kome je bilo 16 ilegalnih migranata.

Više od 500 policajaca biće raspoređeno na granici u dužini od 252 kilometra, inicijalno na 10 dana. Odluku Češke slijedila je Austrija, koja je takođe danas počela sa provjerama na granici sa Slovačkom.

"Cilj je da se krijumčarskim grupama da jasan signal da će se ovdje suočiti sa preprekom", rekao je novinarima češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Slovački premijer Eduard Heger kritikovao je češke granične kontrole kao protivne principima slobodne zone šengena unutar EU, javljaju slovački mediji.

Migranti najčešće prolaze praškom glavnom željezničkom stanicom. Neki spavaju u parku na temperaturi blizu smrzavanja.

Sirijac Kaled Čeiko /26/ rekao je da se u Turskoj u posljednje vrijeme suočava sa rasizmom i da sada želi da ide u Britaniju. U Turskoj je živio posljednjih šest godina.

"Ja sam radio i moj posao je bio dobar, ali se suočavamo sa rasizmom, maltretiranjem i strogim zakonima prema kojima se ne možemo kretati od jednog mjesta do drugog", rekao je Čeiko, koji "kampuje" na glavnoj željezničkoj stanici u Pragu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana