Чешка остаје при ставу о Косову

Агенције
Чешка остаје при ставу о Косову

Праг - Највиши чешки званичници одбили су на координационом састанку о спољној политици приједлог и аргументе предсједника Милоша Земана да се повуче признање Косова.

Шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек саопштио је након састанка новинарима да се државни врх договорио да то питање није на дневном реду.

“Договорили смо се да питање повлачења признања није умјесно. Ситуација се није никако промијенила да би Чешка мијењала став који је заступала посљедњих десет година”, казао је медијима након састанка чешког државног врха Петшичек.

Чешки државни врх, предсједник Земан, предсједник Посланичког дома чешког парламента Радек Вондрачек и предсједник Сената Јарослав Кубера сложили су се данас поводом тог Земановог приједлога да су историјске околности чешког признања Косова биле 2008. године проблематичне али да то не смета да Чешка са Косовом даље развија билатералне односе.

“Влада Чешке признала је Косово у супротности са ставом Посланичког дома Парламента Чешке Републике. О непостојању консензуса на нивоу највише политичке репрезентације свједочи и непотпуно дипломатско представљање обје земље које остаје на нивоу отправника послова, што, међутим, није сметња за развој билатералних односа”, саопштило је данас чешко Министарство спољних послова.

Са састанка коме су се касније државном врху придружили и министри спољних послова, унутрашњих послова и одбране Србији и Косову упућен је позив да побољшају узајамне односе и уклоне баријере за међусобну трговину у оквиру ЦЕФТА а чешки званичници упозорили су на то да без рјешавања косовског питања неће бити могуће довршити интеграцију цијелог региона Западног Балкана у Европску унију.

“За ЕУ је сада кључно да потврди вјеродостојност политике отворених врата ЕУ. Највиши званичници зато подржавају да ЕУ без одлагања одлучи да започне приступне преговоре са кандидатским земљама - Сјеверном Македонијом а такође и са Албанијом. Очекују такође да ће бити убрзани приступни преговори са Србијом и Црном Гором”, саопштило је чешко МСП.

Чешки државни врх у вези са недавном посетом шефа државе и предсједника доњег дома парламента Београду оцијенили су данас као пријатељске односе Чешке и Србије и подсјетили да су се они исказивали и као подршка у важним историјским тренуцима за Чешку, као 1918, 1938. и 1968. године.

Предсједник Чешке Милош Земан обзнанио је иницијативу да Чешка повуче признање Косова током посјете Београду, средином септембра а по повратку у Праг је објаснио да свака грешка може да се исправи а да ће он само поднијети приједлог да се признање Косова повуче на данашњем неформалном савјетовању државног врха о спољној политици.

Земанов приједлог да Чешка исправи грешку и повуче признање Косова није наишао на подршку ни премијера ни предсједника оба дома чешког парламента а предсједник Сената Јарослав Кубера казао је одмах да ће то бити дебата ни о чему јер је предсједник Земан то изјавио само да се допадне Србима а нема никакву моћ да нешто по том питању уради.

Чешка опозиција, посебно она која је била категорично против бомбардовања СР Југославије 1999. године и жестоко тада критиковала Земана као тадашњег премијера за то што је донио одлуку да да НАТО сагласност Чешке, иако је могао да стави вето, вјерује да Земан само жели да се искупи пред српским народом за то што је дао благослов да се због Косова бомбардује Београд, иако су се томе жестоко противили неки министри његове тадашње владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана