Češka ostaje pri stavu o Kosovu

Agencije
Češka ostaje pri stavu o Kosovu

Prag - Najviši češki zvaničnici odbili su na koordinacionom sastanku o spoljnoj politici prijedlog i argumente predsjednika Miloša Zemana da se povuče priznanje Kosova.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je nakon sastanka novinarima da se državni vrh dogovorio da to pitanje nije na dnevnom redu.

“Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umjesno. Situacija se nije nikako promijenila da bi Češka mijenjala stav koji je zastupala posljednjih deset godina”, kazao je medijima nakon sastanka češkog državnog vrha Petšiček.

Češki državni vrh, predsjednik Zeman, predsjednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček i predsjednik Senata Jaroslav Kubera složili su se danas povodom tog Zemanovog prijedloga da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova bile 2008. godine problematične ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom dalje razvija bilateralne odnose.

“Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svjedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obje zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa”, saopštilo je danas češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa sastanka kome su se kasnije državnom vrhu pridružili i ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane Srbiji i Kosovu upućen je poziv da poboljšaju uzajamne odnose i uklone barijere za međusobnu trgovinu u okviru CEFTA a češki zvaničnici upozorili su na to da bez rješavanja kosovskog pitanja neće biti moguće dovršiti integraciju cijelog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Za EU je sada ključno da potvrdi vjerodostojnost politike otvorenih vrata EU. Najviši zvaničnici zato podržavaju da EU bez odlaganja odluči da započne pristupne pregovore sa kandidatskim zemljama - Sjevernom Makedonijom a takođe i sa Albanijom. Očekuju takođe da će biti ubrzani pristupni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom”, saopštilo je češko MSP.

Češki državni vrh u vezi sa nedavnom posetom šefa države i predsjednika donjeg doma parlamenta Beogradu ocijenili su danas kao prijateljske odnose Češke i Srbije i podsjetili da su se oni iskazivali i kao podrška u važnim istorijskim trenucima za Češku, kao 1918, 1938. i 1968. godine.

Predsjednik Češke Miloš Zeman obznanio je inicijativu da Češka povuče priznanje Kosova tokom posjete Beogradu, sredinom septembra a po povratku u Prag je objasnio da svaka greška može da se ispravi a da će on samo podnijeti prijedlog da se priznanje Kosova povuče na današnjem neformalnom savjetovanju državnog vrha o spoljnoj politici.

Zemanov prijedlog da Češka ispravi grešku i povuče priznanje Kosova nije naišao na podršku ni premijera ni predsjednika oba doma češkog parlamenta a predsjednik Senata Jaroslav Kubera kazao je odmah da će to biti debata ni o čemu jer je predsjednik Zeman to izjavio samo da se dopadne Srbima a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

Češka opozicija, posebno ona koja je bila kategorično protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i žestoko tada kritikovala Zemana kao tadašnjeg premijera za to što je donio odluku da da NATO saglasnost Češke, iako je mogao da stavi veto, vjeruje da Zeman samo želi da se iskupi pred srpskim narodom za to što je dao blagoslov da se zbog Kosova bombarduje Beograd, iako su se tome žestoko protivili neki ministri njegove tadašnje vlade.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana