Чак 137 Холанђана лани ухапшен због минирања банкомата

Танјуг
Чак 137 Холанђана лани ухапшен због минирања банкомата

ХАГ - У Њемачкој и Холандији ухапшено је 137 Холанђана прошле године због оптужби да су били умијешани у пљачке у којима је детониран експлозив да би се разбио банкомат, саопштила је данас холандска полиција.

Већина тих напада догодила се у Њемачкој, гдје су Холанђани прошле године минирали банкомате 367 пута, док је у Холандији било осам таквих пљачки, објавио је НЛ Тајмс.

 Такве пљачке биле су чешће у Холандији све док банке нису примијениле неколико мјера којима су обуставиле приступ великом броју банкомата током касних вечерњих и ноћних сати.

Портпарол полиције рекао је да су Холанђани можда извршили пљачке банкомата помоћу експлозива и у другим земљама.

Највише таквих напада било је у Њемачкој 2022. године када их је забиљежено 442.

У Њемачкој је током првог квартала ове године било 56 пљачки банкомата помоћу експлозива, што је за 64 мање него у истом периоду прошле године.

До смањења броја таквих пљачки дошло је и због тога што полиција и тужиоци у Холандији и Њемачкој ближе сарађују, саопштила је холандска полиција.

У Бамбергу у Њемачкој почеће следеће седмице велико суђење против 16  осумњичених Холанђана који су оптужени за око 90 напада експлозивом на банкомате у Њемачкој у којима су украли укупно око седам милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана