Čak 137 Holanđana lani uhapšen zbog miniranja bankomata

Tanjug
Čak 137 Holanđana lani uhapšen zbog miniranja bankomata

HAG - U Njemačkoj i Holandiji uhapšeno je 137 Holanđana prošle godine zbog optužbi da su bili umiješani u pljačke u kojima je detoniran eksploziv da bi se razbio bankomat, saopštila je danas holandska policija.

Većina tih napada dogodila se u Njemačkoj, gdje su Holanđani prošle godine minirali bankomate 367 puta, dok je u Holandiji bilo osam takvih pljački, objavio je NL Tajms.

 Takve pljačke bile su češće u Holandiji sve dok banke nisu primijenile nekoliko mjera kojima su obustavile pristup velikom broju bankomata tokom kasnih večernjih i noćnih sati.

Portparol policije rekao je da su Holanđani možda izvršili pljačke bankomata pomoću eksploziva i u drugim zemljama.

Najviše takvih napada bilo je u Njemačkoj 2022. godine kada ih je zabilježeno 442.

U Njemačkoj je tokom prvog kvartala ove godine bilo 56 pljački bankomata pomoću eksploziva, što je za 64 manje nego u istom periodu prošle godine.

Do smanjenja broja takvih pljački došlo je i zbog toga što policija i tužioci u Holandiji i Njemačkoj bliže sarađuju, saopštila je holandska policija.

U Bambergu u Njemačkoj počeće sledeće sedmice veliko suđenje protiv 16  osumnjičenih Holanđana koji su optuženi za oko 90 napada eksplozivom na bankomate u Njemačkoj u kojima su ukrali ukupno oko sedam miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana