Бурна прва дебата Трампа и Бајдена: Викање, прозивке и увреде

Срна
Foto: Танјуг

КЛИВЛЕНД - Предсједник САД и републикански кандидат Доналд Трамп и његов супарник из Демократске странке Џозеф Бајден жестоко су се сукобили у првој дебати од 90 минута уочи предсједничких избора за 35 дана.

Уз љутито викање и прозивке, њих двојица су се препирали о пандемији, доминацији бијелаца и економији. Дебата је одржана у Кливленду, у држави Охајо.

Бајден је назвао предсједника САД "кловном" и у једном тренутку му рекао да "умукне". Трамп је поменуо да Бајденов син конзумира дрогу, пренио је Би-Би-Си.

Анкете показују да је Бајден у једноцифреној процентуалној предности уочи избора, али истраживања у неколико важних америчких држава сугеришу да је ситуација у њима неизвјесна.

Према анкетама, један од десет Американаца још се није одлучио за кога да гласа. Аналитичари сматрају да синоћна дебата, прва од три, неће много промијенити.

У једној од најжешћих размјена коментара, водитељ дебате питао је Трампа да ли је спреман да осуди бијеле супремисте. Он је иницијално рекао да јесте, али је избјегао сугестију да директно осуди ултрадесничарску групу "Поносни момци".

- "Поносни момци", повуците се и останите са стране, али да вам кажем - неко мора да уради нешто поводом "Антифа" и љевице - рекао је Трамп.

Бајден је претходно рекао да је овај предсједник урадио све да "генерише расистичку мржњу и расистичке подјеле". Трамп је узвратио тврдњом да је Бајден 1994. године описао Афроамериканце као "супер предаторе", што је он демантовао.

Бајден је током дебате изјавио да је Трамп "паничарио" поводом пандемије вируса корона, од којег је у САД умрло више ид 200.000 људи, и додао да ће умријети много више људи уколико Трамп не постане "много паметнији и хитрији".

Трамп је приговорио на употребу израза "паметан".

- Ви сте дипломирали као најслабији или међу најслабијима у својој класи. Не користите ријеч паметан када причате са мном. Никада не користитте ту ријеч - рекао је Трамп.

Домаћин дебате Крис Волас није успио да успостави контролу и Трамп је непрестао игнорисао његове позиве да дозволи Бајдену да говори. Двојица предсједничких кандаидата говорили су у глас и размјењивали увреде, па је гледаоцима било тешко да схвате суштину, оцјењује се у извјештају агенције АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана