Burna prva debata Trampa i Bajdena: Vikanje, prozivke i uvrede

Srna
Foto: Tanjug

KLIVLEND - Predsjednik SAD i republikanski kandidat Donald Tramp i njegov suparnik iz Demokratske stranke Džozef Bajden žestoko su se sukobili u prvoj debati od 90 minuta uoči predsjedničkih izbora za 35 dana.

Uz ljutito vikanje i prozivke, njih dvojica su se prepirali o pandemiji, dominaciji bijelaca i ekonomiji. Debata je održana u Klivlendu, u državi Ohajo.

Bajden je nazvao predsjednika SAD "klovnom" i u jednom trenutku mu rekao da "umukne". Tramp je pomenuo da Bajdenov sin konzumira drogu, prenio je Bi-Bi-Si.

Ankete pokazuju da je Bajden u jednocifrenoj procentualnoj prednosti uoči izbora, ali istraživanja u nekoliko važnih američkih država sugerišu da je situacija u njima neizvjesna.

Prema anketama, jedan od deset Amerikanaca još se nije odlučio za koga da glasa. Analitičari smatraju da sinoćna debata, prva od tri, neće mnogo promijeniti.

U jednoj od najžešćih razmjena komentara, voditelj debate pitao je Trampa da li je spreman da osudi bijele supremiste. On je inicijalno rekao da jeste, ali je izbjegao sugestiju da direktno osudi ultradesničarsku grupu "Ponosni momci".

- "Ponosni momci", povucite se i ostanite sa strane, ali da vam kažem - neko mora da uradi nešto povodom "Antifa" i ljevice - rekao je Tramp.

Bajden je prethodno rekao da je ovaj predsjednik uradio sve da "generiše rasističku mržnju i rasističke podjele". Tramp je uzvratio tvrdnjom da je Bajden 1994. godine opisao Afroamerikance kao "super predatore", što je on demantovao.

Bajden je tokom debate izjavio da je Tramp "paničario" povodom pandemije virusa korona, od kojeg je u SAD umrlo više id 200.000 ljudi, i dodao da će umrijeti mnogo više ljudi ukoliko Tramp ne postane "mnogo pametniji i hitriji".

Tramp je prigovorio na upotrebu izraza "pametan".

- Vi ste diplomirali kao najslabiji ili među najslabijima u svojoj klasi. Ne koristite riječ pametan kada pričate sa mnom. Nikada ne koristitte tu riječ - rekao je Tramp.

Domaćin debate Kris Volas nije uspio da uspostavi kontrolu i Tramp je neprestao ignorisao njegove pozive da dozvoli Bajdenu da govori. Dvojica predsjedničkih kandaidata govorili su u glas i razmjenjivali uvrede, pa je gledaocima bilo teško da shvate suštinu, ocjenjuje se u izvještaju agencije AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana