Број жртава на граници Марока и Мелиље порастао на 23

Танјуг
Број жртава на граници Марока и Мелиље порастао на 23

РАБАТ - Број страдалих у покушају масовног преласка ограде која раздваја Мароко и шпанску енклаву Мелиља порастао је у суботу на 23, након што је пронађено још пет тијела, преноси Ројтерс позивајући се на мароканску државну телевизију.

Мароканске власти су саопштиле да је до несреће дошло када је стампедо људи покушао да се попне на гвоздену ограду, која раздваја Мелиљу и Мароко.

Министарство унутрашњих послова Марока саопштило је раније да је у инциденту који је почео у петак ујутру, 76 миграната повређено, од којих 13 тешко, као и 140 припадника мароканских снага безбједности, од којих петорица тешко, у покушају да зауставе продор миграната.

Шпанске власти су саопштиле да је у прекограничном упаду повријеђено 57 миграната и 49 шпанских полицајаца.

Више од 500 миграната почело је да улази у Мелиљу, скачући преко крова граничног прелаза након што су пресјекли ограду, наводи се у саопштењу тамошњег представничког тијела шпанске владе.

Већина је била присиљена да се врати, али је око 130 мушкараца успјело да стигне до енклаве и “обрађени” су у њеном прихватном центру за имигранте, додаје се у саопштењу.

Шпански премијер Педро Санчез одао је почаст полицајцима са обје стране границе због борбе против добро организованог, насилног напада за који је сугерисао да су га организовале криминалне групе за трговину људима.

Афрички мигранти већ годинама покушавају да дођу до Европе, тако што прелазе шест метара високу ограду око Сеуте и Мелиље, шпанских енклава на сјеверној обали Марока, а они који успију да пређу ограду смјештају се у привремени центар за мигранте.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана