Број нафтних танкера у Босфору порастао на 20

Танјуг
Foto: Илустрација/Агенције

ИСТАНБУЛ- Број танкера који чекају у Црном мору да прођу кроз истанбулски мореуз Босфор, на путу ка Средоземном мору, порастао је на 20, саопштила је данас поморска агенција Трибека.

Контрола обавезног осигурања за транзит кроз Босфорски мореуз и током пристајања у турске луке коју од почетка мjесеца спороводе турске власти изазвала је застоје у поморском саобраћају, наводи Ројтерс.

Анкара захтијева од свих танкера који пролазе кроз мореузе да имају одговарајуће осигурање, међутим, усљед увођења ембарга на руску нафту, руски танкери више не могу да конкуришу за западна поморска осигурања, осим уколико не пристају на лимит цијене од 60 долара по барелу, па се претпоставља да је управо то разлог што је велики број нафтних танкера блокиран у близини турских мореуза, објавио је Фајненшел тајмс.

Раније је замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио да је Русија забринута због задржавања руских нафтних танкера у Босфорском мореузу и расправља о том питању са турским осигуравајућим и транспортним компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана