Broj naftnih tankera u Bosforu porastao na 20

Tanjug
Foto: Ilustracija/Agencije

ISTANBUL- Broj tankera koji čekaju u Crnom moru da prođu kroz istanbulski moreuz Bosfor, na putu ka Sredozemnom moru, porastao je na 20, saopštila je danas pomorska agencija Tribeka.

Kontrola obaveznog osiguranja za tranzit kroz Bosforski moreuz i tokom pristajanja u turske luke koju od početka mjeseca sporovode turske vlasti izazvala je zastoje u pomorskom saobraćaju, navodi Rojters.

Ankara zahtijeva od svih tankera koji prolaze kroz moreuze da imaju odgovarajuće osiguranje, međutim, usljed uvođenja embarga na rusku naftu, ruski tankeri više ne mogu da konkurišu za zapadna pomorska osiguranja, osim ukoliko ne pristaju na limit cijene od 60 dolara po barelu, pa se pretpostavlja da je upravo to razlog što je veliki broj naftnih tankera blokiran u blizini turskih moreuza, objavio je Fajnenšel tajms.

Ranije je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da je Rusija zabrinuta zbog zadržavanja ruskih naftnih tankera u Bosforskom moreuzu i raspravlja o tom pitanju sa turskim osiguravajućim i transportnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana