Британски премијер на удару критика због "шокантног расипања новца"

Танјуг
Британски премијер на удару критика због "шокантног расипања новца"

ЛОНДОН - Предсjедник владе Велике Британије Риши Сунак нашао се на удару јавних критика у којима је обелодањено да је у периоду краћем од двије недјеље путовао приватним авионима и потрошио у те сврхе око 500.000 фунти, "шокантно расипајући новац пореских обвезника".

Ове критике су подстакле британску опозицију да нападне Сунака тврдећи да "није у контакту са стварношћу и није у стању да ради на питањима очувања животне средине зеленој агенди", преноси Ројтерс.

У откривеним документима из кабинета премијера Сунака детаљно се описују путовања премијера у иностранство у трећем кварталу 2022. године.

Откривено је да је Сунаков кабинет коштао британске пореске обвезнике око 108.000 фунти за путовање приватним авионима до и са самита Cop27 у Египту, 6. и 7. новембра.

Недјељу дана касније Сунак је одлетио на самит Г20 на Балију у Индонезији, вратио се 17. новембра, а ово повратно путовање је коштало више од 340.000 фунти.

У децембру је једнодневни излет у Летонију и Естонију у посјету британским трупама коштао више од 62.000 фунти.

Документ о трошковима премијерског кабинета показује да је скоро 20.000 фунти потрошено на друге трошкове као што су смјештај, храна и визе.

Међутим, све наведено не укључује трошкове за службенике који су такође ишли са премијером на ова путовања, а делегације су биле различите величине - од 19 са премијерком Лиз Трас, до 35 колико их је пратило Сунака на Бали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана