Британска влада сјела за сто са штрајкачима

ГС
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Послије цијеле зиме скоро свакодневних штрајкова, чини се да је британска влада ријешила да сједне за сто са синдикатима.

Прави разлог за тај преокрет су много боље фискалне прогнозе за шесту привреду свијета него што се очекивало послије економског потреса кратког мандата Лиз Трас прошле јесени.

Зима британског радничког незадовољства прелила се у прољеће. Истовремено, Влада балансира између подмиривања растућих животних трошкова грађана и затрпавања инфлаторног економског понора.

Успјех медицинара

Послије мјесеци штрајка, медицински радници успјели су да се изборе за повећање плата од пет одсто.

"Овај споразум одаје признање фантастичном послу, који обављају радници у државном здравству – наше медицинске сестре, бабице и возачи хитне помоћи, али он је уједно исплатив за пореске обвезнике и омогућава да испунимо обећано – преполовимо инфлацију и смањимо листе чекања у здравству", објашњава британски премијер Риши Сунак.

Прошле недјеље поново су штрајковали и возачи лондонске подземне жељезнице.

Просвјетари у штрајку

Грађани, навикли на катастрофално лош јавни превоз, једва да су реаговали, али је недостатак слуха за радничку солидарност овог синдиката умногоме отежао протест просветних радника од основних школа до Универзитета, који су два дана обуставили рад.

"Сваког мјесеца уђем у црвено, јер немам довољно новца. Веома опрезно трошим, али шта год да радим не плаћају ме довољно за шезедсеточасовну радну недјељу", жали се професор историје из Лондона Вил Фартинг.

Ђаци, студенти и родитељи су уз професоре.

"Ја сам схватала да наши наставници не добијају довољно за то што нас образују и дошла сам са оцем да се борим за наша права", каже учесница протеста просвјетара и осмогодишња ученица Сумер Алхафаф.

"Не могу да стојим по страни док је образовање десетковано. Није ријеч само о платама за просвјетне раднике, већ и о финансирању школа. Наша дјеца заслужују боље – она су наша будућност. Ми у Енглеској заостајемо за Шкотском и Велсом гдје сједе и разговарају", истиче наставница из околине Ливерпула Фердуши Мокшин.

Шкотски и велшки просвјетари изборили су се за повећање плата од преко дванаест одсто.

Kо има мандат да преговара са синдикатима?

Влада у Лондону мјесецима је једва пристајала да се нађе у истој просторији са представницима синдиката.

Онда је министар здравља изненада одлучио да разговара са младим љекарима, који траже повећање зарада од 36 одсто колико је, тврде, инфлација појела за посљедњих петнаест година.

"Стив Баркли је заказао састанак и није се појавио. 24. фебруара саопштили смо датуме ступања у штрајк и он се 2. марта појавио. Сјео је за сто. Дивно. Разговори су могли коначно да почну. Онда нам је саопштио да нема мандат", прича копредсједавајући комитета младих доктора Британске љекарске коморе др Роберт Лоренсон.

Мандат, чини се, има једино премијер.

"Свим синдикатима поручујем. Немојте штрајковати. Дођите да разговарамо. Ми то желимо", одједном се предомислио британски премијер Риши Сунак.

Велики преокрет

Овај преокрет не случајно подудара се са усвајањем годишњег буџета и много оптимистичнијим прогнозама за британску привреду него јесенас послије кратког мандата Лиз Трас, који је појео четрдесет милијарди фунти.

"Данас канцеларија за фискалну одговорност предвиђа, што због промјена на међународној сцени, што због мјера, које сам предузео, да Уједињено Kраљевство ове године неће ући у техничку рецесију", саопштио је парламенту британски министар финансија Џереми Хант

Исто тијело предвиђа суноврат инфлације са 10.7 одсто, колико је износила у децембру прошле, на испод три процента до краја године.

То је прави разлог што су се отворила врата владе за преговоре са синдикатима.

Докле ће тако и остати, тешко је предвидјети у овој глобалној економској и политичкој клими, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана