Britanska vlada sjela za sto sa štrajkačima

GS
Foto: Agencije

LONDON- Poslije cijele zime skoro svakodnevnih štrajkova, čini se da je britanska vlada riješila da sjedne za sto sa sindikatima.

Pravi razlog za taj preokret su mnogo bolje fiskalne prognoze za šestu privredu svijeta nego što se očekivalo poslije ekonomskog potresa kratkog mandata Liz Tras prošle jeseni.

Zima britanskog radničkog nezadovoljstva prelila se u proljeće. Istovremeno, Vlada balansira između podmirivanja rastućih životnih troškova građana i zatrpavanja inflatornog ekonomskog ponora.

Uspjeh medicinara

Poslije mjeseci štrajka, medicinski radnici uspjeli su da se izbore za povećanje plata od pet odsto.

"Ovaj sporazum odaje priznanje fantastičnom poslu, koji obavljaju radnici u državnom zdravstvu – naše medicinske sestre, babice i vozači hitne pomoći, ali on je ujedno isplativ za poreske obveznike i omogućava da ispunimo obećano – prepolovimo inflaciju i smanjimo liste čekanja u zdravstvu", objašnjava britanski premijer Riši Sunak.

Prošle nedjelje ponovo su štrajkovali i vozači londonske podzemne željeznice.

Prosvjetari u štrajku

Građani, navikli na katastrofalno loš javni prevoz, jedva da su reagovali, ali je nedostatak sluha za radničku solidarnost ovog sindikata umnogome otežao protest prosvetnih radnika od osnovnih škola do Univerziteta, koji su dva dana obustavili rad.

"Svakog mjeseca uđem u crveno, jer nemam dovoljno novca. Veoma oprezno trošim, ali šta god da radim ne plaćaju me dovoljno za šezedsetočasovnu radnu nedjelju", žali se profesor istorije iz Londona Vil Farting.

Đaci, studenti i roditelji su uz profesore.

"Ja sam shvatala da naši nastavnici ne dobijaju dovoljno za to što nas obrazuju i došla sam sa ocem da se borim za naša prava", kaže učesnica protesta prosvjetara i osmogodišnja učenica Sumer Alhafaf.

"Ne mogu da stojim po strani dok je obrazovanje desetkovano. Nije riječ samo o platama za prosvjetne radnike, već i o finansiranju škola. Naša djeca zaslužuju bolje – ona su naša budućnost. Mi u Engleskoj zaostajemo za Škotskom i Velsom gdje sjede i razgovaraju", ističe nastavnica iz okoline Liverpula Ferduši Mokšin.

Škotski i velški prosvjetari izborili su se za povećanje plata od preko dvanaest odsto.

Ko ima mandat da pregovara sa sindikatima?

Vlada u Londonu mjesecima je jedva pristajala da se nađe u istoj prostoriji sa predstavnicima sindikata.

Onda je ministar zdravlja iznenada odlučio da razgovara sa mladim ljekarima, koji traže povećanje zarada od 36 odsto koliko je, tvrde, inflacija pojela za posljednjih petnaest godina.

"Stiv Barkli je zakazao sastanak i nije se pojavio. 24. februara saopštili smo datume stupanja u štrajk i on se 2. marta pojavio. Sjeo je za sto. Divno. Razgovori su mogli konačno da počnu. Onda nam je saopštio da nema mandat", priča kopredsjedavajući komiteta mladih doktora Britanske ljekarske komore dr Robert Lorenson.

Mandat, čini se, ima jedino premijer.

"Svim sindikatima poručujem. Nemojte štrajkovati. Dođite da razgovaramo. Mi to želimo", odjednom se predomislio britanski premijer Riši Sunak.

Veliki preokret

Ovaj preokret ne slučajno podudara se sa usvajanjem godišnjeg budžeta i mnogo optimističnijim prognozama za britansku privredu nego jesenas poslije kratkog mandata Liz Tras, koji je pojeo četrdeset milijardi funti.

"Danas kancelarija za fiskalnu odgovornost predviđa, što zbog promjena na međunarodnoj sceni, što zbog mjera, koje sam preduzeo, da Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine neće ući u tehničku recesiju", saopštio je parlamentu britanski ministar finansija Džeremi Hant

Isto tijelo predviđa sunovrat inflacije sa 10.7 odsto, koliko je iznosila u decembru prošle, na ispod tri procenta do kraja godine.

To je pravi razlog što su se otvorila vrata vlade za pregovore sa sindikatima.

Dokle će tako i ostati, teško je predvidjeti u ovoj globalnoj ekonomskoj i političkoj klimi, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana