Британска МИ5:Врло вјероватан терористички напад у Сјеверној Ирској

Танјуг
Британска МИ5:Врло вјероватан терористички напад у Сјеверној Ирској

ЛОНДОН - Ниво терористичке пријетње у Сјеверној Ирској повишен је са "значајног" на "озбиљан", што значи да је терористички напад врло вјероватан, саопштила је тамошња влада на основу процјене британске обавјештајне службе МИ5.

Из владе Сјеверне Ирске поручују становништву да би требало да остану на опрезу, али и не да буду узнемирени, као и да наставе да пријављују ​​сваку забринутост коју имају, преноси BBC.

Одлука је доијета због, како наводи BBC, пораста републиканских дисидентских активности у тој британској покрајини, укључујући недавни оружани напад на водећег полицијског инспектора.

У Сјеверној Ирској је у марту 2022, први пут послије 12 година, снижен ниво опасности од терористичког напада, а нову процјену о врло вјероватној терористичкој пријетњи МИ5 је донео на основу обавјештајне процјене, као и терористичких капацитета и намјера.

За остатак Уједињеног Краљевства, ниво терористичке пријетње остаје "значајан", што значи да постоји озбиљна могућност таквог напада.

Велика Британија има пет нивоа терористичке пријетње: низак - напад је врло мало вјероватан, умјерен - напад је могућ, значајан - напад је вјероватан, озбиљан - напад је врло вјероватан, док критичан значи да је такав напад врло вјероватан у блиској будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана