Britanska MI5:Vrlo vjerovatan teroristički napad u Sjevernoj Irskoj

Tanjug
Britanska MI5:Vrlo vjerovatan teroristički napad u Sjevernoj Irskoj

LONDON - Nivo terorističke prijetnje u Sjevernoj Irskoj povišen je sa "značajnog" na "ozbiljan", što znači da je teroristički napad vrlo vjerovatan, saopštila je tamošnja vlada na osnovu procjene britanske obavještajne službe MI5.

Iz vlade Sjeverne Irske poručuju stanovništvu da bi trebalo da ostanu na oprezu, ali i ne da budu uznemireni, kao i da nastave da prijavljuju ​​svaku zabrinutost koju imaju, prenosi BBC.

Odluka je doijeta zbog, kako navodi BBC, porasta republikanskih disidentskih aktivnosti u toj britanskoj pokrajini, uključujući nedavni oružani napad na vodećeg policijskog inspektora.

U Sjevernoj Irskoj je u martu 2022, prvi put poslije 12 godina, snižen nivo opasnosti od terorističkog napada, a novu procjenu o vrlo vjerovatnoj terorističkoj prijetnji MI5 je doneo na osnovu obavještajne procjene, kao i terorističkih kapaciteta i namjera.

Za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, nivo terorističke prijetnje ostaje "značajan", što znači da postoji ozbiljna mogućnost takvog napada.

Velika Britanija ima pet nivoa terorističke prijetnje: nizak - napad je vrlo malo vjerovatan, umjeren - napad je moguć, značajan - napad je vjerovatan, ozbiljan - napad je vrlo vjerovatan, dok kritičan znači da je takav napad vrlo vjerovatan u bliskoj budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana