Британија ставила војску у стање приправности због горива

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Британија је данас ставила војску у стање приправности како би помогла у рјешавању текуће кризе са несташицом горива, пошто је страх због недовољног броја возача цистерни довео до паничне куповине, што је проузроковало да многе пумпе остану без горива.

Испред бензинских пумпи су се формирале колоне аутомобила, иако је на десетине бензинских станица затворило своја врата, окачивши натписе да им је нестало бензина и дизела, јавља агенција Ројтерс.

Мањак возача камиона након Брегзита, погоршан обуставом тестирања за издавање возачких дозвола за камионе током локдауна повезаног са ковидом, проузроковао је хаос у британском ланцу снабдевања, изазвавши читав низ несташица и поскупљења уочи Божића.

Британски министар за предузетништво Кваси Квартенг изјавио је да је ограничен број возача војних цистерни стављен у стање приправности како би били расположиви за испоруку горива ако буде потребно. "Иако индустрија горива очекује да ће се потражња у наредним данима вратити на нормалне нивое, у реду је да предузмемо овај разуман корак из предострожности", поручио је Квартенг.

Ако буде потребе, како додаје, распоредивање војног особља ће ланцу снабдевања обезбедити додатне капацитете, што је привремена мера за ублажавање притисака изазваних порастом локалне тражње за горивом. На неким бензинским пумпама избиле су туче док су се возачи тискали да купе гориво.

Талас хаоса је последњих недеља захватио пету највећу светску економију, јер је недостатак камионџија закочио ланце снабдевања, а скок велепродајних цена природног гаса у Европи гурнуо неке енергетске компаније у банкрот. Британски министри, нафтне компаније и бензинске пумпе поручују да постоје довољне залихе горива, али да је недостатак камионџија у комбинацији са паничном куповином исцрпео систем.

Због велике потражње за горивом 50 до 90 одсто пумпи у неким деловима Британије остало је без горива. Ројтерс наводи да је ситуација тако озбиљна да је Британско медицинско удружење апеловало да здравствени радници добију приоритетни приступ гориву како би здравствена служба могла да функционише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана