Британија: Дипломци касније у пензију од физичких радника

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Грађани са дипломама у Великој Британији ће радити дуже у склопу планова који ће омогућити људима који се баве физичким пословима да раније траже државну пензију.

Радници се суочавају са брзим повећањем старосног доба за одлазак у пензију , што је осмишљено да спријечи све старије становништво доведе Британију до банкрота, пренио је лондонски "Тајмс".

Међутим, изузетак су радници који нису ишли на факултет или који раде физичке послове.

Државни секретар за рад и пензије Мел Страјд одложио је у четвртак одлуку о повећању старосног доба за одлазак у државну пензију након избора 2025. године, али је отворио могућност да до повећања на 68 година дође у сљедећој деценији.

"Тајмс" наводи да генерација између 1981. и 1996. године сада може да очекује да ће умрети три године раније него што се прије процјењивало, према најновијим проценама, а Страјд је рекао да "низ неизвесности" о просјечном животном вијеку и стању државне економије значи да одлука о повећању старосне границе неће бити донијета прије 2026. године.

Тренутна граница за одлазак у пензију је 66 година, а Страјд је рекао да ће се повећати на 67, како је планирано, за три године.

Међутим , ревизија баронице Луси Невил-Ролф, конзервативца и члана кабинета владе, препоручује повећање на 68 године између 2041. и 2043. године.

Она каже да ће "оштро" продужење старосне границе значити много већи порез или мање издашну потрошњу на пензије у наредној деценији.

Потрошња на пензије, здравствену и социјалну заштиту, која тренутно износи 15,1 одсто БДП, до 2070-их ће порасти на 25,6 одсто националног дохотка, како се број пензионера повећа за пет милиона.

Да би зауставили растући трошкови, Невил-Ролф препоручује да се потрошња на државне пензије, која тренутно износи 4,8 одсто БДП, ограничи на шест процената како би се осигурао "већи степен правичности у потрошњи међу генерацијама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана