Британцима пријети ударац “жутим чекићем”

Агенције
Британцима пријети ударац “жутим чекићем”

Лондон - Велика Британија могла би да се суочи са прекидима у набавци свјежих намирница, поскупљењима хране и струје, са ширењем уличних протеста, проблема у функционисању финансијских установа и саобраћаја, па и порастом криминала у случају “брегзита” без споразума, наведено је у документима британске Владе о најгорим посљедицама таквог сценарија.

Британска Влада је, на захтјев посланика непосредно прије петоседмичне суспензије Парламента у понедјељак, јуче објавила документ на шест страница назван “Операција жути чекић”, односно сценарио са најгорим посљедицама какве пријете земљи ако би Британија 31. октобра напустила ЕУ без споразума.

У документу се оцјењује да би Британија задобила статус “треће земље” и да би везе с ЕУ биле “уопштено гледано пуне суревњивости”, са различитим нусефектима.

У извјештају се наводи да би сметње у саобраћају преко Ламанша могле да потрају три мјесеца, а да је 85 одсто транспорта неприпремљено за поновно увођење царињења у Француској, што би се показало сутрадан од напуштања ЕУ без споразума.

У трговинским ланцима појавиле би се гужве пред Божић, са смањењем залиха “појединих врста хране”, пише “Метро”, додајући да је у извјештају прецизирано да би тада могло да дође и до “панике”.

- До опште несташице хране у земљи не би дошло, али би био смањен избор производа и дошло би до поскупљења, што би могло да погоди најрањивије категорије становништва - наведено је, између осталог, у извјештају.

“Протести и контрапротести” проширили би се земљом као посљедица изласка из ЕУ без споразума, што би могло да значи и повећани ангажман полицијских снага.

- Могло би да дође и до већих јавних нереда - додаје се у извјештају.

Британски премијер Борис Џонсон нагласио је да је веома важно схватити да су у објављеном документу набројани проблеми у случају најгорих дешавања у вези са “брегзитом” и да су у протеклих неколико мјесеци убрзане припреме за излазак из ЕУ.

- Покушавамо да дођемо до договора и ја се надам да ће бити остварен са нашим европским пријатељима 17. или 18. октобра. Међутим, ако бисмо дошли до 31. октобра без договора, бићемо спремни за “брегзит” - истакао је Џонсон.

Министар задужен за координацију припрема “брегзита” без договора Мајкл Гоув рекао је да је тај документ стар и да не одражава тренутни ниво припремљености.

 

" Нисам лагао краљицу”

Борис Џонсон је изјавио да није лагао краљицу Елизабету Другу о суспензији рада Парламента и нагласио да такве тврдње “једноставно нису истините”.

Рад британског Парламента је суспендован почетком седмице до 14. октобра и противници овог потеза сматрају да је осмишљен како би омео њихове покушаје да критикују планове премијера за излазак из ЕУ и да му омогућава да изврши “брегзит” без договора 31. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана