Britancima prijeti udarac “žutim čekićem”

Agencije
Britancima prijeti udarac “žutim čekićem”

London - Velika Britanija mogla bi da se suoči sa prekidima u nabavci svježih namirnica, poskupljenjima hrane i struje, sa širenjem uličnih protesta, problema u funkcionisanju finansijskih ustanova i saobraćaja, pa i porastom kriminala u slučaju “bregzita” bez sporazuma, navedeno je u dokumentima britanske Vlade o najgorim posljedicama takvog scenarija.

Britanska Vlada je, na zahtjev poslanika neposredno prije petosedmične suspenzije Parlamenta u ponedjeljak, juče objavila dokument na šest stranica nazvan “Operacija žuti čekić”, odnosno scenario sa najgorim posljedicama kakve prijete zemlji ako bi Britanija 31. oktobra napustila EU bez sporazuma.

U dokumentu se ocjenjuje da bi Britanija zadobila status “treće zemlje” i da bi veze s EU bile “uopšteno gledano pune surevnjivosti”, sa različitim nusefektima.

U izvještaju se navodi da bi smetnje u saobraćaju preko Lamanša mogle da potraju tri mjeseca, a da je 85 odsto transporta nepripremljeno za ponovno uvođenje carinjenja u Francuskoj, što bi se pokazalo sutradan od napuštanja EU bez sporazuma.

U trgovinskim lancima pojavile bi se gužve pred Božić, sa smanjenjem zaliha “pojedinih vrsta hrane”, piše “Metro”, dodajući da je u izvještaju precizirano da bi tada moglo da dođe i do “panike”.

- Do opšte nestašice hrane u zemlji ne bi došlo, ali bi bio smanjen izbor proizvoda i došlo bi do poskupljenja, što bi moglo da pogodi najranjivije kategorije stanovništva - navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

“Protesti i kontraprotesti” proširili bi se zemljom kao posljedica izlaska iz EU bez sporazuma, što bi moglo da znači i povećani angažman policijskih snaga.

- Moglo bi da dođe i do većih javnih nereda - dodaje se u izvještaju.

Britanski premijer Boris Džonson naglasio je da je veoma važno shvatiti da su u objavljenom dokumentu nabrojani problemi u slučaju najgorih dešavanja u vezi sa “bregzitom” i da su u proteklih nekoliko mjeseci ubrzane pripreme za izlazak iz EU.

- Pokušavamo da dođemo do dogovora i ja se nadam da će biti ostvaren sa našim evropskim prijateljima 17. ili 18. oktobra. Međutim, ako bismo došli do 31. oktobra bez dogovora, bićemo spremni za “bregzit” - istakao je Džonson.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema “bregzita” bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

 

" Nisam lagao kraljicu”

Boris Džonson je izjavio da nije lagao kraljicu Elizabetu Drugu o suspenziji rada Parlamenta i naglasio da takve tvrdnje “jednostavno nisu istinite”.

Rad britanskog Parlamenta je suspendovan početkom sedmice do 14. oktobra i protivnici ovog poteza smatraju da je osmišljen kako bi omeo njihove pokušaje da kritikuju planove premijera za izlazak iz EU i da mu omogućava da izvrši “bregzit” bez dogovora 31. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana