Британци обећали Украјини највећи пакет подршке до сада

Танјуг
Британци обећали Украјини највећи пакет подршке до сада

Премијер Велике Британије Риши Сунак обећао је највећи британски пакет војне подршке Украјини, упозоравајући да се руски предсједник Владимир Путин „неће зауставити на пољској граници“ ако Русија побиједи у рату.

Британски премијер ће данас посјетити Пољску како би разговарао о европској безбиједности и претњи од Русије са пољским лидером Доналдом Туском и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, прије него што ће отпутовати у Њемачку да се састане са канцеларом Олафом Шолцом.

Велика Британија планира да Кијеву испоручи виталну опрему, укључујући 400 возила, 1.600 комада оружја и четири милиона комада муниције, као и додатних 500 милиона фунти војног финансирања, чиме ће укупан износ ове финансијске године бити три милијарде фунти.

„Одбрана Украјине од бруталних амбиција Русије је од виталног значаја за нашу безбједност и за цијелу Европу. Ако Путину буде дозвољено да успије у овом агресорском рату, он се неће зауставити на пољској граници“, рекао је Сунак уочи пута, преноси Гардијан.

Он је додао да ће овај пакет обезбиједити Украјини оно што јој је потребно за борбу против Русије.

„Велика Британија ће увијек играти своју улогу на челу европске безбиједности, бранећи наше националне интересе и стојећи уз наше НАТО савезнике", поручио је Сунак.

Британија је до сада обезбиједила скоро 12 милијарди фунти подршке Украјини од фебруара 2022. године, од чега је 7,1 милијарди фунти за војну помоћ, а остатак за хуманитарну и економску подршку.

Додатна финансијска средства од 500 милиона фунти, за које су званичници рекли да ће доћи из резерви Трезора, биће искоришћена за испоруку муниције, противваздушне одбране, дронова произведених у Великој Британији и инжењерске подршке украјинској линији фронта.

Министар одбране Грант Шапс рекао је да ће овај "рекордни пакет војне помоћи" Украјини обезбиједити више опреме да поврати мир и стабилност у Европи.

„Никада нећемо дозволити да свијет заборави егзистенцијалну битку коју Украјина води, и уз нашу трајну подршку, они ће побиједити", истакао је Шапс.

На првом састанку са новим пољским премијером, Сунак ће такође настојати да продуби везе Велике Британије и Пољске, надовезујући се на постојећу сарадњу у области одбране и безбиједности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана