Britanci obećali Ukrajini najveći paket podrške do sada

Tanjug
Britanci obećali Ukrajini najveći paket podrške do sada

Premijer Velike Britanije Riši Sunak obećao je najveći britanski paket vojne podrške Ukrajini, upozoravajući da se ruski predsjednik Vladimir Putin „neće zaustaviti na poljskoj granici“ ako Rusija pobijedi u ratu.

Britanski premijer će danas posjetiti Poljsku kako bi razgovarao o evropskoj bezbijednosti i pretnji od Rusije sa poljskim liderom Donaldom Tuskom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prije nego što će otputovati u Njemačku da se sastane sa kancelarom Olafom Šolcom.

Velika Britanija planira da Kijevu isporuči vitalnu opremu, uključujući 400 vozila, 1.600 komada oružja i četiri miliona komada municije, kao i dodatnih 500 miliona funti vojnog finansiranja, čime će ukupan iznos ove finansijske godine biti tri milijarde funti.

„Odbrana Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije je od vitalnog značaja za našu bezbjednost i za cijelu Evropu. Ako Putinu bude dozvoljeno da uspije u ovom agresorskom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici“, rekao je Sunak uoči puta, prenosi Gardijan.

On je dodao da će ovaj paket obezbijediti Ukrajini ono što joj je potrebno za borbu protiv Rusije.

„Velika Britanija će uvijek igrati svoju ulogu na čelu evropske bezbijednosti, braneći naše nacionalne interese i stojeći uz naše NATO saveznike", poručio je Sunak.

Britanija je do sada obezbijedila skoro 12 milijardi funti podrške Ukrajini od februara 2022. godine, od čega je 7,1 milijardi funti za vojnu pomoć, a ostatak za humanitarnu i ekonomsku podršku.

Dodatna finansijska sredstva od 500 miliona funti, za koje su zvaničnici rekli da će doći iz rezervi Trezora, biće iskorišćena za isporuku municije, protivvazdušne odbrane, dronova proizvedenih u Velikoj Britaniji i inženjerske podrške ukrajinskoj liniji fronta.

Ministar odbrane Grant Šaps rekao je da će ovaj "rekordni paket vojne pomoći" Ukrajini obezbijediti više opreme da povrati mir i stabilnost u Evropi.

„Nikada nećemo dozvoliti da svijet zaboravi egzistencijalnu bitku koju Ukrajina vodi, i uz našu trajnu podršku, oni će pobijediti", istakao je Šaps.

Na prvom sastanku sa novim poljskim premijerom, Sunak će takođe nastojati da produbi veze Velike Britanije i Poljske, nadovezujući se na postojeću saradnju u oblasti odbrane i bezbijednosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana