Брисел разматра одговор на одлуку пољског Уставног суда

Срна
Foto: Агенције

БРИСЕЛ - Европска комисија разматра своје могућности од правног поступка до повлачења средстава као одговор на одлуку Уставног суда у Пољској да одређени елементи права Уније крше пољски Устав.

"Европска комисија, тренутно, пажљиво разматра своју процјену, али већ сада могу рећи да сам дубоко забринута. Одлука Уставног суда Пољске оспорава основе ЕУ. То је директан изазов јединству европског правног поретка", рекла је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен у обраћању посланицима Европског парламента пред говор пољског премијера Матеуша Моравјецког.

Она је истакла да је прва опција такозвани процес кршења регулатива када Европска комисија оспори одлуку Уставног суда Пољске. Друга опција је условни механизам и друга финансијска оруђа, при чему Пољској могу бити ускраћени фондови из буџета ЕУ и средства за опоравак од пандемије.

Фон дер Лајенова истакла је да је то новац пореских обвезника ЕУ и, уколико Унија инвестира више него икад у заједнички опоравак, онда се мора заштитити буџет блока од кршења владавине права. Према њеним ријечима, трећа опција је примјена члана седам Споразума ЕУ, према којем права чланица, укључујући право гласа о одлукама Уније, могу бити суспендована због кршења суштинских вриједности блока.

"Уставни суд Пољске, који је бацио сумњу на вриједност европских споразума исти је суд који се, на основу члана седам, не сматра независним и легитимним. Тиме се на много начина круг затвара", навела је Фон дер Лајенова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана